Küpsetised
12. september 2004, 22:03

Lõhepirukas šampinjonidega

Lõhe-riisi-muna-šampinjonitäidisega "pirukapäts".

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
225 g või
5 dl jahu
1 tk kanamuna
2 dl vesi
1.5 tl äädikas
sool
500 g *lõhe
1.5 dl riis
2 sl või
200 g šampinjonid
1 tk Sibul
4 tk kanamuna
sool
valge pipar
till

Valmistamine
Muna vahustada kergelt veega. Lisada äädikas ja sool. Taigna komponendid segada ning taigen kloppida mikseriga kergeks, seejärel panna tunniks külmkappi jahtuma. Riis ja kanamunad keeta. Kuumale riisile lisada või. Fileerida lõhe, selgroog jätta külge ning filee praadida võis. Maitsestada soola ja valge pipraga. Küpselt kalalt eraldada kahvliga selgroog. Viiludeks lõigatud šampinjonid praadida ja maitsestada. Hakkida sibulad peeneks ning praadida kuldkollaseks. Segada seened ja sibul. Munad hakkida noaga. Valmistada 20 cm laiune ning ahjuplaadi pikkune taigen piruka põhjaks ning teine samasugune piruka katteks. Taignale puistata riis (1 cm ulatuses jätta ääred riisita). Riis peale asetada kalatükid, millele puistata hakitud till, hakitud munad ning siis seened. Piruka täidis katta teise poolega taignast. Taigna servad kasta veega märjaks, seejärel pigistada alumise ja ülemise taigna servad kokku. Pirukas kaunistada taignast lõigatud lillelehekestega. Kahvliga torgata sisse augud ning panna pirukas 15 minutiks külmkappi. Enne küpsetamist määrida pirukat munaga. Pirukat küpsetada umbes 45 minutit 225-250°C juures praeahjus. Küpsetamise lõppjärgus katta pirukas fooliumi või märja võipaberiga. Küpsenud pirukas libistada plaadilt lauale ning määrida võiga. Katta puhta rätikuga ning veel paksema materjaliga, et piruka kooruke püsiks pehmena ning kogu pirukas soojana. Enne serveerimist tuleb pirukal lasta veidi aega puhata. Pirukat serveerides tuleb see enne lõigata pooleks pikuti ning siis põigiti tükeldada. Serveerida sulatatud või ning võimaluse korral lõhesupiga.