Küpsetised
19. september 2004, 13:01

Teekook I

Pärmitainast küpsetis.

Taigen:1 1/2 klaasi piima30-50 g pärmi1 muna75-100 g suhkrut1/2 tl soola1 tl peenestatud kardemoni või 1/2 sidruni riivitud koor75-100 g võid või margariini400-450 g jahuSõmer kate:100 g jahu3 spl suhkrut50-60 g võid2 spl hakitud pähkleid või mandleid1 tl kaneelimäärimiseks munaVõikreem munakollastega:200 g võid75 g tuhksuhkrut2 munakollast1 spl rummi või konjakitessentse Valmistusõpetus: Pärm vedeldatakse leiges piimas või hõõrutakse enne piimaga segamist 1 tl suhkruga vedelaks, lisatakse umbes pool jahukogusest ja lastakse kerkida. Pehme või ja muna vahustatakse suhkruga, lisatakse maitseained. Või-munavaht segatakse eeltaignasse, lisatakse sool, ülejäänud jahu ja klopitakse puulusikaga, kuni tekivad õhumullikesed ja taigen hakkab kausi küljest lahti lööma. Taigen pannakse võitud plaadile, aetakse märja käega ühtlaselt laiali ja lastakse kerkida. Vahepeal valmistatakse sõmer kate. Katteained hakitakse taignalaual segamini ja hõõrutakse käte vahel tombuliseks puruks. Kerkinud taigen määritakse muna või munavalgega, puistatakse üle sõmera kattega ja küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus helepruuniks. Pärast küpsetamist libistatakse sai plaadilt taignalauale ja kaetakse rätikuga. Jahtunud plaadisai lõigatakse pika terava noaga kaheks kihiks. Alumisele kihile määritakse piima- või võikreemi, kaetakse pealmise poolega ja lõigatakse neljakandilisteks tükkideks Või vahustatakse, sõelutakse juurde tuhksuhkur vaheldumisi munakollastega ja tilgutatakse edasi vahustades kreemisse rummi või konjakit. Kreem maitsestatakse