Kiudainerikkad toidud
23. märts 2011, 13:52

Sünnipäevatort kaeraküpsistest

Väga pidulik tort kaeraküpsistest põhjal, vahekihiks tarretunud vahukoor, kõige peal marjad tarretises - vaarikatest süda mustikate keskel. See tort tehakse valmis peoeelsel päeval ja pannakse siis tarretuma. Vahetult enne serveerimist lisatakse vahukoorest ja vaarikaist äärekaunistus.

Koostisosad
5 dl Mustikas
2 dl Vaarikas
2 dl hele mahl
6 tk želatiinileht
1 dl siirup
150 g kaeraküpsised
3 sl toasoe margariin
3 dl vahukoor
vaarikad

Valmistamine
Pane želatiinilehed külma vette likku. Võta sileda servaga koogivorm. Pane selle põhjale südamkujuline piparkoogivorm ja täida vaarikatega. selle ümber pane niisama kõrge kiht mustikaid.
Võta kaks pehmeks ligunenud želatiinilehte veest välja, pigista kuivaks ja sulata leiges mahlas. Vala tarretisevedelik vormi marjade peale ja pane vorm 1-2 tunniks jahedasse seisma.
Vahepeal vahusta koor, maitsesta see siirupiga ja sega sinna ülejäänud želatiin, mis on leiges vees sulatatud.
Eemalda marjakihi seest südamekujuline vorm ja laota vahukoore kiht marjade pinnale tarretuma.
Peenesta küpsised kaussi ja mulju seal kulbiga puruks, segades hulka margariiniraasukesi. Küpsisepuru puista koorekihi pinnale ja pane koogivorm ööseks külmkappi. Tordi vormist kättesaamiseks kasta vorm hetkeks kuuma vette ja kummuta kandikule või vaagnale. Särav ja värvikas pind jäta paljaks, aga serv kaunista vaarikate ning vahukoorest õitega.