Toidukordade retseptid
27. august 2004, 08:42

Vetebröd ehk magusad saiakesed

Kaneelimaitselised saiakesed

40 saiakest.Taigen:150 g võid või margariini5 dl piima50 g toorpärmi (või üks pakk kuivpärmi)1 dl suhkrut1/2 tl soola850 g jahuTäidis:100 g toasooja võid või margariini1 dl suhkrut2 spl kaneeliPintseldamiseks:1 munaKaunistuseks:hakitud mandleid või pärlisuhkrutKüpsetamiseks: pabervormidValmistusõpetus:1. Sulata või või margariin kastrulis. Lisa piim ja soojenda 37 kraadini(keha soojus).2. Pane kausi (3-4L) põhja pärm.Vala või ja piimasegu pärmile peale ja sega kuni pärm on lahustunud.Lisa suhkur ja sool.3. Siis lisa jahu ja sega käega 10 minutit või masinaga 5 minutit kuni taigen on pehme ja ei kleepu enam kausi külge.4. Lase taignal seista rätiku all ca 30 minutit.5. Aseta taigen natuke jahusele lauale ja jaga see neljaks. Iga osa rulli "vorstiks" ja jaga 10-ks. Ära lõigatud osi enam vormi vaid pane kohe lõigatuna pabervormidesse, lõikepind ülespoole.6. Sega kokku täidis. Mina olen tavaliselt väikese teelusikaga pannud täidise iga väikese saiakese taigna keskele.7. Lase vormidel seista 30-40 minutit, et nad saaksid paisuda. Rätiku all.8. Pintselda enne ahjupanekut saiakesed munaga, paned kaunistuse(kui tahad) ja siis küpseta 250 kraadi juures 5-8 minutit.Lisa:Ei pea neid alguses neljaks jagatud tainast saiakesi tegema. võib ka saiad teha. Siis ei jagata neid nelja taignaosa enam 10-neks. 1. Vormid taigna osa rulliks. Siis lõikad sellised peenikesed viilakad. Paned ühe lõigu natuke paremale poole, teise lõigu natuke vasemale poole, nii et tekiks nagu punupats.(stritsli moodi)2. Lased valmis vormitud saiadel rätiku all 30 minutit seista.3. Pintseldad üle munaga enne ahjupanemist(kaunistad kui tahad).4. Küpsetad 200 kraadi juures ca 20 minutit.Head isu!