Hapendatud kurgid. Foto: PantherMedia/Scanpix
Kiudainerikkad toidud
21. mai 2012, 09:59

PÕHJALIK ÕPETUS: Ületalve säilivad hapukurgid

Hapendatud kurgi purke pastöriseeritakse ning nad säilivad ka toatemperatuuril. Mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks. Retseptis antud kogustest jätkub kolme üheliitrise või ühe kolmeliitrise purgi täitmiseks.

Kogus: ühele

Koostisosad
umbes 2 kg väikesi kurke
1,5 l vett
3 sl lisanditeta soola
2 sl 30% äädikat
peotäis ilusaid rohelisi ilma plekkideta mustsõstralehti
mõned jämedad puitunud tillivarred koos õisikutega
LÕPLIKUL PURKIPANEKUL:
10 cm mädarõikajuurt
3 küüslauguküünt
soovi korral täiendavalt tillisarikaid ja mustsõstralehti

Valmistamine
Hea nõuanne töö lihtsustamiseks: eelhapendage kõik kurgid korraga ühes suuremas anumas, milleks sobib kas roostevabast terasest keedunõu või ilma pinnavigastusteta emailanum.

Purgistamise juurde asumisel steriliseerige mõned purgid ja kaaned ettearvatust rohkem.

Purkide ääreni täitmiseks võite vajada ka täiendavat soolvett (1 liitri vee kohta 2 sl soola), mida teil võiks olla tagavaraks umbes kolmandik alguses kurkide peale kallatud kogusest.

Sellisel viisil ootamatuste vastu relvastatult sujub teil ka töö viimane etapp kiiresti ja tõrgeteta.

Leotage kurke 24 tundi jahedas kohas külmas soolases vees (10 l vee kohta 300-400 g soola). Pese leotatud kurgid harjaga puhtaks, et purki ei satuks mulda, loputa korralikult.

Lõika tillivarred parajateks tükkideks ja pese koos sõstralehtedega sõelal puhtaks (ära neid seekord kuuma veega töötle!); jaga purkide põhja. Lao kurgid purki püstiasendis, pealmised võid ka põigiti panna või mõne kurgi poolitada. Et kurgid üles ei kerkiks, fikseeri nad ristipidi pandud kõvade tillivartega.

Aja vesi keema, lahusta selles sool. Tõsta keedunõu pliidilt, lisa äädikas. Kalla kuum lahus kurkidele. Tõsta lahtised purgid kilega kaetult kapile või toanurka. Parajalt sooja ilmaga hakkab vedelik juba teisel, hiljemalt kolmandal päeval sogaseks muutuma, mis tähistab piimhappebakterite tegutsemise edukat algust. Purkidele tekib vaht ning vedelik võib hakata üle ajama; just sellisel juhul ongi pinda kattev kile omal kohal. Lase käärida umbes 3 päeva, siis otsusta maitsemise järgi, kas kurgid on juba piisavalt hapud. 

Kui sobiv staadium käes, kalla kurgivedelik keedunõusse ja keeda väikesel kuumusel kaane all 8-10 minutit, et lõpetada piimhappebakterite tegevus. 
Keeda samal ajal igaks juhuks valmis ka täiendav soolalahus, võttes 5 dl vee kohta 1,5 tl soola.

Steriliseeri purgid ja kaaned, pese kurgid harjaga puhtaks ning kalla sõelal keeva veega üle. Kui soovid purkidesse panna täiendavalt tilli ja sõstralehti, kalla need seekord sõelal ohtra kuuma veega üle. Tegelikult on mõlema lisandi maitse nii soolvees kui ka kurkides juba olemas ning otsest vajadust nende lisamiseks pole.

Tingimata pane aga iga purgi põhja 1 lõhestatud küüslauguküüs ja õhukesi mädarõikaviile või -laaste, mis lisaks maitse andmisele aitavad tõhusalt kaasa kurkide säilivuse kindlustamisele.

Lao kurgid steriliseeritud purkidesse, kalla peale läbikeedetud kuum soolvesi ja keera steriliseeritud kaaned peale. Aseta purgid kohe anumasse, mille põhja on pandud rest või lihtsalt paar puhast käterätikut, et purgid otse vastu anuma põhja ei puutuks. Kalla anumasse kuuma vett, mis peab ulatuma hoidise pinnaga ühele tasemele. 

Kuumuta kiiresti 80°-ni ehk kuni vesi tugevasti kohiseb ja pinnale hakkab kerkima ohtrasti mulle. Reguleeri kuumust nii, et saavutatud temperatuur püsiks. Hoia liitriseid purke sellel rezhiimil 15, kolmeseid aga 25 minutit. 

Sule siis tõmbetuule ärahoidmiseks aken, tõsta purgid välja ja kata otsekohe paksude niiskete rätikutega, et hoidis võimalikult kiiresti jahtuks. Vaheta rätikuid korduvalt, kuni purgid on jahtunud ja vii siis kohe hoiukohta.

NB! Ära kohku sellest, et kurke kattev vedelik on sogane. Mõne päeva pärast vedelik selgib, kui oma hapendava tegevuse lõpetanud piimhappebakterid vajuvad kerge valge settena kurkide peale. Selliselt hapendatud kurgid säilivad ka toatemperatuuril.