Küpsetised
3. juuni 2005, 14:56

Kapsapirukas

Pärmitaignaga kinnine kapsapirukas.

Kogus: ühele

Koostisosad
TAIGEN:
2 dl piima
50 g võid või margariini
50 g pärmi
1 tl soola
2 muna
7-8 dl nisujahu
TÄIDIS:
300-400 g kapsast
1 sl soola
100 g margariini
4 keedetud muna

Valmistamine
Sulata rasvaine potis ja vala piim sinna juurde soojenema. Murenda pärm tainakaussi ja vala soe piim sinna peale. Sega, kuni pärm lahustub. Lisa sool, lahtiklopitud munad (osa jäta määrimiseks) ja suurem osa jahust. Sõtku taigen ühtlaseks, kata kinni ja jäta 45 minutiks sooja kohta kerkima. Peenesta kapsas ja riputa sellele soola. Jäta 10 minutiks tõmbama. Pigista kapsast liigne vedelik välja. Koori sibul ja haki peeneks. Sulata rasvaine potis ning hauta sibulat ja kapsast selles umbes 15 minutit, kuni need pehmenevad. Hautamisel pööra segu lusikaga ringi, et kapsas liialt ei pruunistuks. Jahuta hautis maha ja suru keedetud munad kahvliga sinna sekka. Jaga taigen kahte ossa ja rulli need umbes 1 cm paksusteks ristkülikuteks, millest üks võiks olla teisest pisut suurem. Tõsta väiksem ristkülik ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile ja laota kapsasegu sinna peale, jättes servad umbes sentimeetri jagu vabaks. Määri vaba tainaserv munaga. Tõsta teine taignaleht täidisele ja pigista servad tihedalt kokku. Kaunista piruka pealispind ülejäänud tainaribadega. Lase pirukal 15 minutit kerkida ja määri pealt munaga. Küpseta umbes 15 minutit 200° juures praeahjus.