Linnuliha retseptid
23. mai 2008, 19:34

Poltaava borš

Kana- või hanelihast valmistatud borš klimpidega.

Kogus: ühele

Koostisosad
300 g kana- või haneliha
250 g punapeeti
300 g värsket kapsast
300 g kartuleid
40 g porgandit
30 g petersellijuurt
60 g sibulat
20 g soolapekki
20 g searasva
40 g tomatipüreed
12 g suhkrut
20 ml 3% äädikat või sidrunihapet
60 g hapukoort
loorberit
soola
maitserohelist
KLIMBID:
120 g nisu- või tatrajahu
1/3 muna
180 ml puljongit või vett

Valmistamine
Lihast keeta puljong ja tõsta liha välja. Peet lõigata kangideks. Lisada searasv, noaotsatäis sidrunihapet, 1 sl tomatipüreed, valada peale 2 klaasi puljongit ja hautada aeg-ajalt segades tasasel tulel. Noori punapeete hautatakse 15 minutit, vanu 45 minutit. Porgand, petersell ja sibul lõigata ribadeks, kuumutada kergelt võis ja lisada hautatud peedile 10-15 minutit enne hautamise lõppu. Keevasse puljongisse pannakse suurte tükkidena lõigatud kapsas ja kartul. Kui puljong hakkab uuesti keema, siis lisatakse koos maitsejuurtega hautatud peedid. Veerand tunni pärast lisatakse loorber ja sool ning keedetakse tasasel tulel 20-30 minutit. Viis minutit enne keetmise lõppu lisatakse pekitükid ja ülejäänud tomatipüree. Lastakse korraks ägedal tulel keema tõusta ja siis 20 minutit pliidiserval tõmmata. Enne serveerimist lisatakse supile lihatükid. Lauale antakse hapukoore, maitserohelise ja klimpidega ehk "galuškadega". Klimpide valmistamiseks puistata keevasse puljongisse või vette üks kolmandik jahust, segada hoolikalt ja tõsta tulelt. Lasta jahtuda, lisada muna ja ülejäänud jahu ning segada hästi läbi. Lasta klimbid supilusikaga keevasse, soolaga maitsestatud vette ja keeta, kuni need tõusevad pinnale.Serveeri kuumalt. Hapukoor, maitseroheline, klimbid.