Taimetoidu retseptid
20. märts 2005, 12:42

Kodune tofu ehk sojaubadest juust

Sojaubadest juustu valmistamise õpetus.

Koostisosad
0,5 kg sojaube
2 sl sidrunimahla

Valmistamine
Kalla pestud sojaoad üle toaleige veega ja jäta 12 tunniks ligunema. Uhu sõelal veega üle ning töötle köögikombainis või kannmikseris ühtlaseks massiks, lisades vajalikul määral vett. Võta paksupõhjaline, soovitavalt teflonkattega keedunõu (teraspott kipub kõrvetama), aja selles liiter vett keema, kalla sojamass vette. Põhjakõrbemise vältimiseks pidevalt mööda põhja segades aja segu keema, siis vähenda kuumust. Kui segu pinnale tõuseb tihe vaht, tõsta pliidilt. Kalla segu kahekordse marliga vooderdatud sõelale ja lase 15–20 minutit nõrguda. Pressi marlit keerates ja pakki kätega vajutades massist kogu vedelik välja. Kiudaineterikka sojajäägi võid soovi korral ära kasutada kukli- või hakklihataignas. Aja väljanõrgunud sojapiim pidevalt segades keema ja lase väikesel kuumusel 5 minutit tasakesi keeda. Tõsta tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Sega 2 dl veega segatud sidrunimahl peene nirena ja pidevalt segades kuuma sojapiima hulka. Lõpeta lahuse lisamine kohe, kui piim muutub tükiliseks. Ära rohkem sega, lase 15 minutit seista. Kalla juustumass kahekordse puhta marliga vooderdatud sõelale. Kui enamus vedelikku on nõrgunud, kata mass pealt marliservadega, aseta sellele taldrik ning umbes kilone raskus, näiteks piimapakk. 15 minuti pärast on pool kilo pehmet tofut valmis. Suurema raskuse ja pikema nõrgumisajaga saad kuivema ja kõvema tofu. Tofu säilib külmkapis nädala, kui paned ta kaanega karpi ja kallad külma veega üle. Vaheta vett iga päev, muidu muutub tofu maitse kiiresti hapukaks. Enne tarvitamist võid üleliigse vee puhta köögirätiku või mitmekordse köögipaberi vahel välja vajutada.