Tortide retseptid
12. august 2004, 19:20

Napoleoni tort

Maitsev küpsetis

Lehttaigen:200 g võid200 g nisujahu0,5 tl soola0,5 - 0,75 klaasi külma vettKeedukreem:100 g nisujahu250 g suhkrut0,5 spl tärklist6 munakollst1 l kuuma piima1 tl vaniljesuhkrut Valmistus:Tordipõhjad:1. Pane 2 spl võid kõrvale. 2. Ülejäänud või mulju 1,5 cm paksuseks. Pane mõneks minutiks külmkappi.3. Sega sool jahu hulka. Lisa kõrvalepandud või (2 spl) ja vesi. Sega kuni taigen jääb tükki. Sõtku veel 5 min.4. Puista lauale pisut jahu ja rulli taigen lahti.5. Aseta taignale külmas olnud või ja tõsta taigna servad kahelt poolt vaheliti või peale. 6. Rulli pikuti nii, et või jaotuks ühtlaselt taigna vahele. Rullida tuleb ettevaatlikult, et või taigna vahelt välja ei pressiks. Kui selline äpardus peaks siiski juhtuma, puista katkenud kohale pisut jahu ja rulli edasi. 7. Pane taigen kolmekordselt kokku ja aseta 20 minutiks külma.8. Rulli taigen teistpidi pikuti lahti. Pane uuesti kolmekordselt kokku ja aseta külma. Nii korda vähemalt 3 korda.9. Taigen lõika neljaks tükiks ja rulli hästi õhukeseks. 10. Küpseta keskmises kuumuses põhjad valmis. Enne küpsetamist tuleb taigen tihedalt kahvliga läbi torkida. Tordipõhjad on valmis, kui nad servast tõstes ei paindu. 11. Pärast jahtumist kraabi kihid kahvliga üle - puru läheb vaja tordi kaunistamisel.Kreem:1. Sega jahu tärklisega.2. Munakollased hõõru suhkruga läbi. Lisa jahu. Segu tee sellises nõus, millega saad pärast ka pliidil seda kuumutada.3. Pidevalt segades vala peene joana juurde kuum piim. Piima ei tohi korraga palju valada - läheb tükki.4. Kuumutada nõrgal tulel pidevalt segades, kuni kreem muutub hapukooretaoliseks. Jälgida, et kreem põhja ei kõrbeks.5. Võtta tulelt, lisada vaniljesuhkur ja lasta jahtuda.Tort:1. Aseta tordipõhjad üksteise peale. Vahele pane kreem.2. Peale kreem ja koogipuru.3. Lase seista järgmise päevani.NB! Võid tordi teha ka ostetud lehttaignast - valmib kiiremini ja mäkerdamist vähem.