Ameerika köök
7. jaanuar 2009, 08:54

Jambalaya

See USA lõunaosa ja Kariibi mere saarte populaarne roog olevat kreooli variant hispaania paellast, mis kunagi ammu koos konkistadooridega Ameerika mandrile jõudis. Kohustuslikud komponendid on jambalayas ainult riis, sibul ja põletavad maitseained, lisanditeks võivad olla krevetid, shampinjonid, sink, salaami või suitsuvorst, ananassihoidis jpm. Vedelikuks võib olla ka ainult liha või kanaleem, mida aga peaks siis 4-5 dl võrra rohkem võtma.

4 dl pikateralist riisi 3 sl õli 1 sibul 1 l vett 3 (kana)leemekuubikut 400 g purk purustatud tomatit 1 – 2 kollast paprikat 2 kanafileed 1 purk ananassitükke omas mahlas 1-2 tl tshillisegu või 1-2 näputäit cayenne' pipart soola jämedalt jahvatatud musta pipart Aja õli paksupõhjalises keedunõus kuumaks. Kuumuta hakitud sibul õlis mõõdukal kuumusel läbipaistvaks, lisa riis ja kuumuta samuti läbipaistvaks. Kalla juurde tükikesteks või ribadeks lõigatud paprika, lisa tomatihoidis ja kuum kanaleem ning soovi järgi maitseaineid. Hauta kaane all väikesel kuumusel pliidil või ahjurestil 20 – 25 minutit vastvalt riisi sordile. Nõruta ananassitükid. Kui riis on peaaegu valmis, kalla ananass riisi peale. Lõika kanafileed väikesteks kuubikuteks, prae kuumas õlis pidevalt segades paar – kolm minutit ja kalla roa peale.