Sealiha retseptid
9. jaanuar 2009, 12:56

Luksuslik singipatee ehk pasteet tainas

Tõeliselt pidulik roog. Tainas küpsetatud pasteet, kus on kasutatud veisekeelt, madeirat, pistaatsiapähklit, portveini.

Koostisosad
TAINAS:
400 g nisujahu
1 tl soola
200 g võid
2 muna
PASTEET:
600 g ilma kondita soolatud sealiha reietükist (arvan, et siin on tõlkijad eksinud ja peaks olema suitsuliha või -sink - on ju singipasteet, aga kirjutan nii nagu raamatus on)
200 g toorest seapekki
2 sibulat
25 g võid
100 ml madeirat
2 muna
50 g pistaatsiapähkleid
150 g creme fraiche´i
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
pimenti (vürtsi)
riivitud muskaatpähklit
250 keedetud loomakeelt
1 munavalge
1 munakollane
2 sl vahukoort
3 zhelatiinilehte
250 ml portveini
vormi määrimiseks võid

Valmistamine
Sõelu jahu lauale. Sõtku koos ülejäänud ainetega kiiresti tainaks. Pane külma. Lõika sealiha ja pekk kuubikuteks ning lase läbi hakklihamasina esmalt jämedat ja siis peenemat sõela kasutades. Pane külma. Koori ja haki sibulad, hauta pannil võis pehmeks. Vala peale madeira, keeda siirupitaoliseks. Jahtunult lisa hakklihale. Sega juurde ka munad, pistaatsiapähklid ja creme fraiche. Maitsesta soola, pipra, vürtsi ja muskaatpähkliga. Tõsta külmkappi jahtuma. Täidiseks lõika keedetud keel sõrmejämedusteks ribadeks. Määri kandiline vorm (30x11 cm) võiga. Rulli jahusel laual 3/4 tainast u 0,5 cm paksuseks ja 50x30 cm suuruseks tükiks. Igasse nurka tee 11 cm pikkune sisselõige diagonaale mööda. Tõsta tainas ettevaatlikult vormi, jäta tainaservad kergelt üle vormi ääre rippuma. Tõsta vormi kõigepealt u 3 cm paksuselt hakkliha, seejärel keeleribad ja lõpuks jälle hakklihakiht. Silu pind ühtlaseks. Tõsta tainaservad täidise peale. Ülejäänud tainast rulli 30x11 cm suurune "kaas" ja aseta vormile. Torka tainasse kaks augukest, et küpsemisel tekkiv aur pääseks välja. Tainaülejääkidest lõika kaunistuseks lehekesed ja kleebi need munavalge abil tainapinnale. Rulli fooliumist kaks toru ja torka avaustesse "korstnaks". Pintselda munakollase-vahukoore seguga üle taina pind. Küpseta eelsoojendatud ahjus 225 kraadi juures (gaasipliiidl 4.jaotus) u 15 minutit ja siis 180 kraadi juures u 35 minutit. Lase toatemperatuuril jahtuda.
Želee jaoks pehmenda želatiin külmas vees, nõruta ja sulata, sega 4 sl sooja portveiniga ja siis ülejäänud portveiniga. Jahuta segu edasi pidevalt segades jääkülma veega kausis. Vahetult enne tarretumist kalla "korstnate" kaudu pasteedi sisse. Pane pasteet jälle külma ja lase želeel korralikult tarretuda. Serveeri jahutatult mädarõika, sinep või pohlamoosiga.