Küpsetised
7. jaanuar 2005, 13:43

Kevadine köögiviljapirukas

Tervislik köögiviljapirukas maitseb nii külmalt kui ka kuumalt. Võid piruka valmis teha eelmisel päeval ja ahjus üles soojendada. Või hoopis sügavkülmutada ja hiljem serveerida. Siintoodud kogusest saad suure plaaditäie pirukat.

Kogus: ühele

Koostisosad
TAINAS:
250 g võid või margariini
6 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 pakk kartulipudrupulbrit (105 g)
2 dl külma vett
TÄIDIS:
400-500 g porgandeid
400 g shampinjone (või muid seeni)
500 g spargelkapsast (või lillkapsast)
3 sl õli
2-3 küüslauguküünt
musta pipart
soola
2-3 tl kuivatatud tüümiani
peterselli
murulauku
MUNAPIIM:
3 muna
400 g hapukoort
2 dl piima
1 sl tärklist
musta või sidrunipipart
100 g riivitud juustu

Valmistamine
Tükelda rasvaine kuubikutena kaussi, lisa jahu ja näpi segamini. Sega omavahel kartulipudrupulber, küpsetuspulber ja nisujahu; näpi ülejäänud taigna hulka. Lisa külm vesi. Sega taigen kiiresti ühtlaseks ja lisa ülejäänud jahu. Suru kokku palliks ja pane pooleks tunniks külmkappi. Koori porgandid, poolita pikuti ja lõika võimalikult õhukesteks viiludeks. Kuumuta tükeldatud küüslauguküüned pannil 1,5 sl õlis. Lisa porgandiviilud ja sega aeg-ajalt; maitsesta soola, musta pipra ja tüümianiga. Puhasta seened ja viiluta. Kuumuta ülejäänud 1,5 sl õlis seened. Maitsesta soola, musta pipra, tükeldatud peterselli ja murulauguga. Lase jahtuda. Lõika spargelkapsa õisikud varre küljest lahti. Kuumuta õisikuid hetke kuumas vees, et nad omandakdis ilusa rohelise värvuse. Varred lõika õhukesteks viiludeks ja lisa porgandite hulka. Rulli taigen 33x43 cm ahjuplaadist veidi suuremaks õhukeseks nelinurgaks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile nii, et ka plaadi ääred kaetud oleksid. Vala põhjale erinevad täidised ja raputa üle riivitud juustuga. Sega omavahel munad ja hapukoor. Sega tärklis piimaga ja kalla hulka. Maitsesta musta pipraga ja vala täidisele. Küpseta 225 kraadi juures ahju alumisel siinil 30 minutit, seejärel jätka küpsetamist 175 kraadi juures 10-15 minutit.