Kaalujälgijate retseptid

Panettone 

triinu, 16. detsember 2004, 11:25
Lillepotis küpsetatud panettone on itaalia keeles suur leib, pärineb Milaanost. Seal täidetakse seda sageli jäätisega. Sellest lihtsast saiast sai Itaalia pidukook, mida süüakse aastas üle 30 miljoni kilo.

Kogus: ühele

Koostisosad
480 g jahu
90 g suhkrut
mõni tilk vedelat
suhkruasendajat
125 ml väherasvast piima
25 g pärmi
160 g väherasvast margariini
2 muna
1 munakollane
1 tl soola
pisut jahvatatud muskaatpähklit
1 sidruni riivitud koor
10 g kirsse
10 g sidrunisukaadi
10 g apelsinisukaadi
6 sl rosinaid
1 sl tuhksuhkrut

Valmistamine
Tüüpilise kuju saamiseks küpsetatakse seda ümmarguses kõrges pabervormis. Kuna neid vorme ei ole meil saada, soovitame teist võimalust. Panettonet saab suurepäraselt küpsetada 15 cm läbimõõduga lillepotis. See on praktiline ja tulemus näeb vahva välja. Soovitatav on mitte emaileeritud potti kasutada, vaid võtta savist lillepott, millel põhjas on auk. Enne taignaga täitmist kastetakse pott mõneks minutiks külma vette, et ta imaks piisavalt niiskust, ja seejärel määritakse rohke rasvainega. Sega kausis jahu, suhkur ja suhkruasendaja, suru keskele lohk. Soojenda piim, tõsta 5 sl kõrvale, lahusta selles pärm, vala lohku ja lase kinnikaetult soojas kohas 15 minutit seista. Sulata ülejäänud piimas 150 g margariini. Klopi juurde munad, munakollane, sool, muskaatpähkel ja sidrunikoor ning lisa taigna hulka. Sõtku kõik taignasegaja abil ühtlaseks taignaks. Vajaduse korral lisa pisut vett. Lase kinnikaetult soojas kohas 30 minutit kerkida. Tükelda kirsid ja sega koos sukaadiga taigna hulka. Tõsta taigen vormi, lase veel 25 minutit kerkida. Tee taignasse ristikujulised sisselõiked ja küpseta eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 1,5 tundi. Võta kook vormist välja, lase jahtuda ja puista üle tuhksuhkruga.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee