Toidukordade retseptid
16. detsember 2004, 11:15

Väikesed palmikud

Jõulusaiakesed

Kogus: ühele

Koostisosad
100 g võid või margariini
5 dl piima
½ tl soola
85 g suhkrut
1,4 l nisujahu
TÄIDIS:
150 g võid või margariini
2 - 3 tl peenestatud kardemoni
3 - 4 sl suhkrut
KATTEKS:
mandleid
MÄÄRIMISEKS:
muna

Valmistamine
Sulatada kastrulis rasv, lisada piim. Soojendada need käesoojuseni (37 kraadi C). Murendada pärm taignakaussi ja lisada tilgake piima, milles leotada pärmi. Lisada ülejäänud piim, sool ja suhkur ning nii palju jahu, et taigen hakkaks kausi küljest lahti lööma. Riputada jahu taigna pinnale ja lasta taignal soojas kohas kaetult kerkida umbes kahekordseks. Sõtkuda kerkinud taigen uuesti läbi ja lisada vajaduse korral jahu. Valada taigen jahuga üleriputatud taignalauale ja vormida taignast 40 x 60 cm suurused tükid. Määrida neid rasvainega ja riputada pinnale suhkrut ning kardemoni. Keerata taignatükid pikuti pooleks ja lõigata seejärel 2 cm pikkusteks juppideks. Lõigata need veel kord keskelt lõhki peaaegu kogu ulatuses, kuid jätta ülalt äärest osa kinni. Keerata ribad teineteise ümber ja tõsta plaadile kerkima. Kui palmikud on hästi kerkinud, määrida neid munaga ja riputada peale mandlipuru. Küpsetada ahju keskel 250 kraadi C juures 8 - 10 minutit.