Saksamaa köök
15. detsember 2004, 11:57

Saksa jõulusai

Saksa rahvustoit

Kogus: ühele

Koostisosad
2,5 kg jahu
300 g pärmi
umbes ¾ l piima
500 g suhkrut
vanilliini
riivitud sidrunikoort (1 - 2 sidrunit)
35 g soola
100 - 200 g searasva
1 kg või-margariini
(150 g hakitud sidrunisukaadi)
80 g mõrumandleid
200 g mandleid
1 - 1,5 kg rosinaid
rummi või konjakit
pealemäärimiseks võid
puisteks suhkrut ja tuhksuhkrut

Valmistamine
Jõulusaia küpsetamise eelõhtul pannakse vajaminevad ained sooja ruumi seisma ja rosinad rummi või konjakisse likku. Järgmisel päeval tehakse taigen. Jahu sõelutakse, vajutatakse sisse süvend. Käesoojas piimas (väiksem osa piimakogusest) sulatatakse pärm, valatakse jahusüendisse - valmistatakse eelkergitus. Kerkinud eeltaignale lisatakse suhkur, maitseained, rasv, margariin, hakitud mandlid ja vajaduse järgi sooja piima. Taigen sõtkutakse hoolikalt, puistatakse hulka rosinad. Taigen pannakse kerkima sooja kohta (mitte liiga kuuma) ja lastakse kerkida umbes 2 tundi. Seejärel sõtkutakse veel kord kergelt läbi ja jagatakse 1 - 1,5 kilogrammisteks tükkideks. Vormitakse saiapätsid. Mitte päris keskele, vaid pätsi serva poole lõigatakse terava noaga sentimeetrisügavune süvend ning vajutatakse kergelt üks serv teise peale. Pätsid küpsevad keskmises kuumuses (200 - 250°C) umbes tund aega. Pärast ahjust väljavõtmist määritakse saiu sulavõiga ja puistatakse suhkruga üle. Soovitav on seda teha niisuguses järjekorras: või - kristallsuhkur - või - tuhksuhkur. Jahtunud saiad pakitakse plastikkotti, kus nad peaksid laagerduma vähemalt nädala.