Küpsetised
15. detsember 2004, 12:28

Õunapirukas

Leheline ja õhuline õunapirukas kiirlehttainast.

Kogus: ühele

Koostisosad
TAINAS:
300 g jahu
200 g võid
1/2 kl külma vett
1/4 tl soola
pisut äädikat või sidrunihapet
TÄIDI:
1 kg õunu
2-3 sl suhkrut
1 tl kaneeli
2 sl riivsaia
muna määrimiseks

Valmistamine
Jahu sõelutakse lauale, rasvaine tükikesed pannakse peale ja hakitakse sõmeraks. Siis lisatakse vähese äädika või sidrunihappe ja soolaga maitsestatud vesi ning segatakse kiiresti tainaks. Tainas pannakse 2-3 tunniks külma kohta seisma. Enne piruka valmistamist on soovitav tainast 2 korda õhukeseks nelinurgaks rullida ja 3-4 kordselt kokku panna, siis jääb küpsetis lehelisem. Pestud õunad kooritakse ja lõigatakse tükkideks. Tainas jagatakse kaheks võrdesks osaks. Esmalt rullitakse üks tainaosa õhukeseks neljakandiliseks kihiks ja tõstetakse tainarulli abil külma veega niisutatud plaadile, puistatakse üle riivsaiaga ja kaetakse õunatükkidega. Õuntele puistatakse suhkru ja kaneeli segu. Siis rullitakse ülejäänud tainas õhukeseks ja tõstetakse õunatükkidele. Alumise taina äär keeratakse ülemisele äärele ja surutakse kahvliga vajutades kokku. Pirukas määritakse pealt munaga, torgatakse vardaga sisse mõned augud ja küpsetatakse kuumas ahjus kollakspruuniks (25-30 minutit). Jahtunud pirukale puistatakse tuhksuhkrut ja lõigatakse neljakandilisteks tükkideks. Niisamuti valmistatakse õunapirukat ka mitmesugustest muretainastest ja pärmitainast.