Toidukordade retseptid

Piparkoogid III 

Mari, 15. detsember 2004, 10:55
Piparkoogi põhitainas II

Kogus: ühele

Koostisosad
500 g siirupit või mett
200-250 g suhkrut
150 g margariini või rasva
3 sl kakaod
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
1 tl riivitud muskaatpähklit
pisut soola
2 muna
100 g sukaadi
50-100 g pähkleid
3/4 sl külma vett
1 tl. põdrasarvesoola
1,1-1,2 kg jahu

Valmistamine
Siirup või mesi kuumutatakse koos suhkru ja rasvainega. Pooljahtunud siirupile või meele lisatakse peenestatud maitseained ja lastakse jahtuda. Siis lisatakse siirupile lahtiklopitud munad, vedelik, väheses vees lahustatud potas ja põdrasarvesool ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatakse sile tainas ja pannakse jahedasse kohta seisma. Kui tainasse tahetakse panna pähkleid, mandleid või sukaadi, lisatakse need sõtkumisel. Söögisoodaja ja põdrasarvesoolaga valmistatud tainast võib küpsetada vähemalt 2 päeva pärast, pärmi või küpsetuspulbriga valmistatud tainast samal või järgmisel päeval. Tänapäeval valmistatakse piparkoogitainast toitlustusettevõtetes ja kohvikutes. Kui soovitakse muredamaid ja erisuguse maitsega piparkooke, lisatakse ostetud tainale võid. SOOVITUS: 1 kg taina kohta arvestatakse: 50-100 rasva, 1 tsitruse koor, 2-3 sl sukaadi, 1-2 tl kaneeli, 75-100g jahu. Kui, aga ostetud tainas osutub ülevürtsitatuks, siis segatakse juurde mett, siirupit, hapukoort ja segatakse juurde jahu. Ümbersõtkutud tainast lastakse enne küpsetamist vähemalt 2-3 tundi jahedas kohas seista.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee