Toidukordade retseptid
15. detsember 2004, 11:04

Piparkoogid IV

Piparkoogi põhitainas III

Kogus: ühele

Koostisosad
250 g siirupit
200 g suhkrut
200 g margariini
200 g hapukoort
1 tl kaneeli
1/2 tl nelki
1/2 tl pipart
1-2 sl riivitud tsitruse koort
1 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
1-1,1 kg jahu

Valmistamine
Siirup või mesi kuumutatakse koos suhkru ja rasvainega. Pooljahtunud siirupile või meele lisatakse peenestatud maitseained ja lastakse jahtuda. Siis lisatakse siirupile lahtiklopitud munad, vedelik, väheses vees lahustatud potas ja põdrasarvesool ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatakse sile tainas ja pannakse jahedasse kohta seisma. Kui tainasse tahetakse panna pähkleid, mandleid või sukaadi, lisatakse need sõtkumisel. Söögisoodaja ja põdrasarvesoolaga valmistatud tainast võib küpsetada vähemalt 2 päeva pärast, pärmi või küpsetuspulbriga valmistatud tainast samal või järgmisel päeval. Tänapäeval valmistatakse piparkoogitainast toitlustusettevõtetes ja kohvikutes. Kui soovitakse muredamaid ja erisuguse maitsega piparkooke, lisatakse ostetud tainale võid. SOOVITUS: 1 kg taina kohta arvestatakse: 50-100 rasva, 1 tsitruse koor, 2-3 sl sukaadi, 1-2 tl kaneeli, 75-100g jahu. Kui, aga ostetud tainas osutub ülevürtsitatuks, siis segatakse juurde mett, siirupit, hapukoort ja segatakse juurde jahu. Ümbersõtkutud tainast lastakse enne küpsetamist vähemalt 2-3 tundi jahedas kohas seista.