Vene köök
25. veebruar 2008, 19:29

Borš

Vene rahvustoit

Kogus: ühele

Koostisosad
300 g kondist veiseliha
250 g peeti
1 väike sibul
tükike sellerit vōi peterselli
1 porgand
200 g värsket vōi hapukapsast
1 liiter vett
2 tl lauaäädikat
1½ sl tomatipüreed
1 sl rasvainet
soola
suhkrut
pipart
½ loorberilehte
2-3 tl hapukoort
(1-2 tl jahu
100 g vorsti vōi sinki
2-3 kartulit
maitserohelist)

Valmistamine
Pane liha külma veega keema, riisu vaht, keeda nõrgal tulel. Peet lõika peenikesteks ribadeks ja hauta koos tomatipüreega väheses rasvaines, lisa veidi vedelikku. Hautamise lõpul sega juurde äädikas, see säilitab peedi punase värvuse. Sibul, petersell ja porgand lõika samuti ribadeks ja hauta peedist eraldi rasvas. Kui liha on peaaegu pehme, lisa supile peenestatud kapsad ja maitseviljad ning keeda üheskoos pehmeks. Tõsta liha välja ja tükelda, eemalda kondid. Peedid, liha ja maitseained pane supi sisse ja kuumuta uuesti keema. Kui soovid paksemat (tummisemat) suppi, siis lisa u 10 minutit enne keetmise lõpetamist vähese külma veega segatud jahu. Supile võib ka lisada vorsti- või singikuubikuid. Koos kapsaga võib supile lisada kangideks lõigatud kartuleid. Kui borš pole küllalt ilusa värvusega, lisatakse sellele peedimahla. Selle valmistamiseks riivi väike peet ja vala peale keeva vett, lisa äädikas ja kuumuta 10-15 minuti vältel keemiseni. Kurnatud punane leem lisa supile.