Saksamaa köök
1. detsember 2004, 19:56

Stollen - Saksa jõulusai

Stollen - Saksa jõulusai (antud kogustest saab kaks saia).

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
3 dl piim
25 g pärm
1 tl suhkur
250 g sulatatud või või margariin
2 dl suhkur
1 tl sool
2 tk kanamuna
1 tl Kaneel (jahvatatud)
1 tl Kardemon
1 ml Muskaatpähkel (jahvatatud)
10 dl nisujahu
2 dl Rosinad
1 dl Korint
1 dl Sukaad
1 dl apelsinikoore hoidis tükkidena
1.5 dl peenestatud mandlid või sarapuupähklid
100 g Martsipan
peale sulatatud või
tuhksuhkur

Valmistamine
Sega käesooja piima hulka suhkur ja pärm. Pane juurde sulatatud rasvaine, suhkur, sool, kergelt vahustatud munad, maitseained ja nisujahu ning sõtku segu ühtlaseks. Lisa tainale rosinad, korindid, kääridega väikesteks tükkideks lõigatud sukaadid, apelsinikoore hoidis, peenestatud mandlid ja pähklid ning tükeldatud martsipanimass. Sega hästi ja lase tainal vähemalt tund aega rätikuga kaetult soojas kohas kerkida mahult kahekordseks. Jaga kerkinud tainas kahte ossa ning vormi lamedaks ja ovaalseks. Vajuta kämblaga selle ühele poolele pikisuunas süvend ning keera tainaserv süvendi peale. Nii saab küpsetis oma õige vormi. Kergita jõulusaiad rätiku all küpsetuspaberiga kaetud plaadil. Küpseta neid 200°C juures ahju keskosas umbes 30 minutit. Määri kuumad jõulusaiad sulavõiga ja raputa jahtunud saiadele rohkesti tuhksuhkrut.