Kiudainerikkad toidud
28. august 2004, 20:09

Ploomivõie

Sobib pikemaajaliseks säilitamiseks.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
ploomid
(suhkur)

Valmistamine
Ploomivõide valmistamiseks võta 1 kg püree kohta 0-200 g (ehk 0-1 klaas) suhkrut.
Võie sarnaneb tooraine valikult ja valmistusviisilt marmelaadile. Seda võib keeta vähem pektiini sisaldavatest marjadest, puu- ja köögiviljadest, võidele lisatakse ka vähem suhkrut ja selle keetmisaeg on lühem. Tarvitades võide saamiseks koorimata puuvilja, surutaksesee pärast pehmeks keetmist läbi sõela. Võide valmistamiseks võib tarvitada ka mahla aurutamise teel saadud marja-puuviljajääki, lisades sellele värskeid marju, puu- või köögivilja.
ûhel või teisel viisil saadud ühtlane marjapüree keedetakse tihedamaks, lisatakse suhkur ja keedetakse koguaeg segades, kuni võie on läikiv, ühtehoidev ning lusikaga võidesse tõmmatud vagu vajub aeglaselt kinni. Kuum võie tõstetakse purkidesse nagu marmelaadki. On aga võide keetmiseltarvitatud vähem suhkrut ja ta on vedelam, siis tõstetakse kuum võie kuumadesse purkidesse, need täidetakse ääreni ja suletakse kohe õhukindlalt. Ka võib võidega täidetud purke kuumutada 85-90ºC juures 20-25 minutit.