Kiudainerikkad toidud
10. detsember 2007, 10:01

Tomatipüree või tomatipasta

Sobib tarvitada kohe või ka säilitada pikemaajaliselt.

Koostisosad
1 kg punaseid küpseid tomateid
1 suur sibul
25 g sellerijuurikat
25 g porrulauku
20 g soola

Valmistamine
Loputa valminud tomatid, plekilised kohad lõika välja. Tükelda tomatid, lisa puhastatud ning tükeldatud sibul, soovi korral ka porrulauk ja seller ning keeda vett lisamata pehmeks. Pehmed köögiviljad suru läbi sõela. Saadud püree vala tagasi keedunõusse ja keeda puulusikaga segade tihedamaks, s.o umbes 20 minutit. Kui soovid valmsitada pastat, keeda vedelikku veel rohkem välja. Maitsesta soolaga, võid lisada ka pisut suhkrut. Püree vala kuumalt kuumadesse pudelitesse. Pudelid sule kohe õhukindlalt.
Hallituse ärahoidmiseks on soovitatav enne pudeli sulgemist püreele natuke taimeõli või sularasva valada, nii et see jääks õhukese kaitsva kihina püree pinnale. Pudelites ei ole tomatipüreed enam vaja kuumutada. Avatud pudelis ei säili naturaalne tomatipüree kuigi kaua.
Soovitatav on säilitada väikestes purkides või pudelites.