SeenehoidisFoto: PantherMedia/Scanpix
Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 17:57

Hapendatud seened

Hapendatud seened sobivad hästi salatiks. Hapendatakse mitmesuguseid riisikaid. Eriti kohased on valge-, rädi- ja kollariisikas, kuid võib ka muid seeni hapendada. Seened olgu kuiva ilmaga korjatud ning väikesed või keskmise suurusega.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
5 kg Riisikad või muud seened
150 g Tillivarred koos õite ja seemnetega
50 g Mustasõstralehed
1 kuni 2 tk Küüslauguküüs
200 kuni 250 g Sool (1 kl)
2 sl Suhkur

Valmistamine
Seened puhastatakse ja nõrutatakse. Kibedamaitselisi riisikaid võib leotada 5-6 tundi või üks ööpäev külmas vees, vett paar korda vahetades, et kaoks kibe maitse. Kuid seente kibe maitse hävib ka hapendamisel. 

Seened laotatakse kihiti lehtede ja maitseainetega klaaspurki või puupütti. Igale seenekihile puistatakse soola ja suhkrut. Püüa laduda seened jalaga ülespoole.


Peale pane vajutiskaas ja raskus. Mõne päeva pärast, kui seened on kokku vajunud, lisatakse nõusse veel seeni, lehti ja maitseaineid. 

5-6 päeva pärast kontrollitakse, kas soolvett on tekkinud küllaldaselt. Soolvesi peab seeni 2-3 cm kõrguselt katma. Kui soolvett on vähe, suurendatakse raskust või lisatakse 4%-list keedetud jahutatud soolvett (1 liitri vee kohta 1½ sl soola). 

Piimhappebakterite toimel tekib seentes piimhapet, mis koos keedusoolaga mõjub säilitavalt ning annab seentele meeldiva maitse.