Marineeritud peedid
Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 17:44

Marineeritud peedid

Hilissügisel, kui peedid on kõige väärtuslikumad, või ka kevadtalvel, kui nad keldris enam hästi ei säili, võib neist valmistada marineeritud hoidist.

Kogus: ühele

Koostisosad
1 kg Peedid
0.5 l Vesi (2,5 kl)
20 g Sool
20 g Suhkur (1 sl)
1 tl Köömned
3 sl 30% äädikas
Tükike mädarõigast

Valmistamine
Pese peedid hoolega mullast ja liivast puhtaks, lahtised ning pehmed lehevarreotsad hõõru ära, juuri ja koort ei tohi vigastada, sest siis läheb väärtuslikku peedimahla kaduma. Pane peedid keevasse vette keema. Võid neid ka aurutada või kaanega suletud nõu sees praeahjus küpsetada. Pehmetelt peetidelt kaabi koor ära; õige väikesed peedid jäta terveks, suuremad lõigatakse ratasteks või kangideks. Peetide tükeldamisel võid kasutada sämbulist köögiviljanuga.
Pane peedid purki, puista vahele köömneid ja vala marinaad peale. Kui peedid on täiesti värsked ning puhtad, võib marinaadi valmistamiseks kasutada peedikeeduleent. Soovikorral pane peetide peale mädarõikatükke.
Sule pugid. Kui marineeritud peedid jäetakse pikemaks ajaks seisma ja kui hoiuruumid on halvad, siis on soovitatav neid säilitada metall- või klaaskaanega suletavates purkides. Kuumuta purke 100 kraadi juures 20-25 minutit.