SõstrakompottFoto: PantherMedia/Scanpix
Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 17:40

Sõstrakompott

Marjakompott.

Koostisosad
1 kg Punane sõstar (1,5-2 l)
1.5 kl Vesi
100 kuni 150 g Suhkur

Valmistamine
Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud punased sõstrad toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõud, et rohkem marju mahuks.


Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele, jällegi nõud vahetevahel raputades, et marjade vahelt eemalduks rohkem õhku. Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut.


Kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt.  


Keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrir (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade kohta.


1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.