Kiudainerikkad toidud
6. august 2004, 06:45

Pikels ehk marineeritud köögiviljad

Marineeritud segaköögivili.

Kogus: ühele

Koostisosad
10 kuni 15 tk Väiksed kurgid
6 kuni 8 tk Väiksed rohelised tomatid
6 kuni 10 tk Väiksed punased tomatid
200 g Suhkruherned
200 g Rohelised oad
1 tk Väike lillkapsas
200 g Porgandid
200 g Väiksed sibulad
1 tk Maguspipar
0.5 tl Must pipar
0.25 tl Muskaatõied
1 tl Nelk
0.5 tl Sinepiseemned
Teravamaitseline punane pipar
1 kuni 1,2 l Vesi (5-6 kl)
50 g Sool (2 sl)
15 g Suhkur (0,75 sl)
0.75 kl Äädikas (30%)

Valmistamine
1. Pese kõik köögiviljad hoolega puhtaks, viimasele pesemisveele lisa veidi soola. Tomatite koor torgi puutiku või roostevabast terasest noa otsaga läbi; herne- ja oakaunad keeda poolpehmeks, lillkapsapea murra väikesteks osadeks ja keeda samuti poolpehmeks, eemalda koorekiht ja lõika sämbulise noaga ribadeks, väikesed sibulad koori ja keeda samuti poolpehmeks. Maguspipral eemalda vars ja seemned ning lõika pikuti ribadeks.
2. Nii ettevalmistatud köögivili laota vaheldumisi koos maitseainetega purki. Vala keedetud marinaad peale, nii et see katab köögivilju. Purgid sule kohe. Umbes kolme nädala pärast saab marineeritud segaköögivilja juba tarvitada. Marinaad võib sisaldada ka vähem äädikat, sel juhul keedetakse köögivilja vähem, pannakse metall- või klaaskaanega suletavaisse purkidesse ning kuumutatakse 100 kraadi juures 40 minutit. Kurgid ja tomatid tuleb sel juhul ära jättta, sest nad muutuksid 100 kraadi juures kuumutamisel liiga pehmeks.