Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 06:03

Maasika-karusmarjakompott

Aedmaasika-karusmarjakompott.

Koostisosad
0.5 kg Maasikad (0,75 l)
0.5 kg Karusmarjad (0,75 l)
1.5 kl Vesi
150 kuni 200 g Suhkur (0,75-1 kl)

Valmistamine
Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõu, et rohkem marju mahuks.
Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele, jällegi nõu vahetevahel raputades, et marjade vahelt eemalduks rohkem õhku.
Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal. Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut. Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta. Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrir (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade kohta.
Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt. 
1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.