Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 06:01

Sinikakompott

Maitsev hoidis metsamarjadest.

Koostisosad
15 dl Sinikad
3 dl Vesi
1 dl Kristallsuhkur

Valmistamine
Marjad või puuvili suhkruga ülevalatud. Puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad, kirsid, ploomid, pehmema viljalihaga õunad või pirnid pane toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõu, et rohkem marju mahuks.
Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele või puuviljadele, jällegi nõu vahetevahel raputades, marjade ja puuviljade vahelt eemalduks rohkem õhku.
Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal.
Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta.
Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt. Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut.
Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjadeja puuviljade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades ningpuuviljades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrir (1½-2 klaasi) suhkrulahusta 1 kg marjade ja puuviljade kohta. 1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju või puuvilju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas)vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut. 3 kg marjadest või puuviljadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti.