Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 05:51

Maasikakompott kahel moel

Maasikahoidis.

Koostisosad
1 kg Maasikad (1,5-2 l)
300 kuni 400 g Suhkur (1,5-2 kl)

Valmistamine
Aedmaasika kompoti valmistamiseks on kaks erinevat võimalust:
Marjad suhkruga kihiti. Seda valmistusviisi on väga hea kasutada õige pehme ja mahlase viljalihaga marjade, nagu aedmaasikate, aed- ja metsvaarikate, mustikate, kirsside jne puhul. Selle valmistusviisi juures vett ei kasutata vaid toimi järgmiselt: puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad pane suhkruga kihiti purki või pudelisse ja tõsta külma kohta. 3-4 tunni pärast, kui marjad on kokku vajunud lisa veel marju (samuti vajunud), et purgid ja pudelid oleksid servani täis. Seejärel sule purgid ja pudelid ning kuumuta.
Marjad ja suhkur kihiti, kuumutatud. Selline valmistusviis on samuti kohane õige pehme ja mahlase viljalihaga marjadele. Puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad pane suhkruga kihiti keedunõusse, kusjuures alumiseks ja pealmiseks kihiks peab olema suhkur. Nii lase marjadel seista jahedas 3-4 tundi. Siis kuumuta neid 60-80ºc juures, keedunõu vahetevahel raputades ja lusikapõhjaga marju alla surudes. Selliselt toimides kuumenevad marjad ühtlaselt. Neist eraldub õhk, marjad muutuvad raskeks, misjärel tõstetakse marjad ettevaatlikult koos tekkinud lahusega purki või pudelisse. Seejärel sulge pudelid või purgid õhukindlalt. Kui tekkinud suhkrulahust on liiga palju, võid seda säilitada mahlana. Selline kompoti valmistamise viis nõuab küll rohkem aega, kuid see-eest saadakse väga väärtuslik hoidis, ka C-vitamiin säilib mainitud valmistamisviisi juures hästi.