MustasõstrakompottFoto: PantherMedia/Scanpix
Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2007, 05:43

Mustsõstrakompott

Sõstrahoidis.

Koostisosad
1 kg Must sõstar (1,5-1,75 l)
1.5 kuni 2 kl Vesi
200 kuni 300 g Suhkur (1-1,5 kl)

Valmistamine
Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõu, et rohkem marju mahuks.


Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele, jällegi nõu vahetevahel raputades.


Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal. Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta.


Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt.


Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut. Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrit (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade ja puuviljade kohta.


1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.


3 kg marjadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti. Vee asemel võid ka kasutada mõnda punast mahla, mis annab hoidisele ilusama värvuse.


NB! Purki või pudelit täida kuni servani ja peale valatud suhkrulahus ulatugu pooleni või kolmveerandini marjade koguse kõrgusest, sest kuumutamisel vaarikad vajuvad ja suhkrulahus tõuseb kõrgemale.