Kiudainerikkad toidud

Vaarikakompott (1)

Toidutare, 8. detsember 2007, 05:35
VaarikakompottFoto: PantherMedia/Scanpix
Vaarikahoidis.

Koostisosad
1 kg Vaarikad (1,5 l)
1 kuni 1,5 l Vesi
300 kuni 400 g Suhkur (1,5-2 kl)

Valmistamine
Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel anumat, et rohkem marju mahuks.


Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele, jällegi anumat vahetevahel raputades.


Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal. Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta.

Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt.


Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut. Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrit (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade ja puuviljade kohta.


1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.

3 kg marjadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti. Vee asemel võid ka kasutada mõnda punast mahla, mis annab hoidisele ilusama värvuse.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee