Vene köök
8. detsember 2007, 04:21

Moskva borš

Vene rahvustoit

Kogus: neljale

Koostisosad
600 g Veisekondid
100 g Seakondid
150 g Veiseliha
100 g Keedusink
2 tk Viiner
40 g Või
300 g Peet
300 g Kapsas
1 tk Porgand
Peterselli
Tükike sellerit
1 tk Suur sibul
3 sl Tomatipüree
1 sl Jahu
1 sl Suhkur
3 sl Rasvaine
0.5 kl Hapukoor
Äädikas või sidrunimahl
Sool
Pipar
2.5 l Vesi

Valmistamine
ValmistusviisKeeda kontidest ja veiselihast puljong, kurna. Lõika peet peenikesteks ribadeks ja hauta rasva, tomatipüree ja suhkruga. Lisa veidi äädikat (või sidrunimahla), siis säilib peedi värvus. Hautamise ajal lisa veidi vett või puljongit, et peet ei kõrbeks. Algul kuumuta peeti tugeval tulel, hiljem vähenda kuumust (kokku 30-40 minutit). 5-6 minutit enne peedi hautamise lõpetamist lisa ribadeks lõigatud maitsejuurviljad ja sibul. Lõika värske kapsas ribadeks, keeda kurnatud puljongis, lisa hautatud köögiviljad ning keeda üheskoos 25-30 minutit.Supisse võib panna keema ka liha- ja singitükke. 10-12 minutit enne keetmise lõpetamist lisa supisse rasvaga kuumutatud ja seejärel puljongiga segatud jahu, sool, suhkur, äädikas ja vürtsid. Kui borš on värvitu, võib sellele lisada eraldi valmistatud peedileent. Peedileeme valmistamine: riivi või lõika hoolikalt pestud peedid ribadeks, pane keedunõusse kuuma puljongisse (1 liiter 500 g peetide kohta), lisa 1 sl äädikat, lase keema tõusta. Hoia keedunõu 15-20 minutit pliidi äärel, siis kurna.Borshisse pannakse lauale andmisel kuumutatud liha, sinki või suitsurinda ja viini vorste, hapukoort ning maitserohelist. Moskva borši võib keeta ka hapukapsastega, hautades neid samal viisil nagu hapukapsasupi jaoks.