Kiudainerikkad toidud

Rukkileib 

Toidutare, 2. august 2004, 12:30
Isevalmistatud leib

Kogus: ühele

Koostisosad
1.6 kg Rukkijahu
1 l Vesi
Köömned
Leivajuuretist

Valmistamine
ValmistusviisLeivajahu ja -nõud peavad segamise ajaks läbisoojad olema. Valmista leigest veest (37ºC), poolest osast rukkijahust ja leivajuuretisest poolvedel tainas, klopi hästi segamini ning puista tainale paksult jahu peale, kata nõu puhta rätikuga ja pane sooja kohta hapnema. Kui ruum on soe, kestab hapnemine harilikult 10-12 tundi, külmemas ruumis 12-20 tundi. Kui tainas on parajalt hapu - nõus üles kerkinud ja alla vajunud - klopi veelkord läbi, lisa sool, köömned ja veel nii palju jahu, et paras sitke tainas saab. Sõtku seni, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Mida kiiremini sõtkud, seda soojem jääb tainas ja kergem saab leib. Lõpuks silu pealt siledaks, raputa jahu peale ja pane paariks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud tainast vormi vees märjaks tehtud kätega ümmargused või pikergused pätsid, aseta küpsetuspaberiga kaetud pannile, kasta pealt veega ja küpseta ahjus 225ºC juures u 30 minutit. Küpsetusaeg oleneb leiva suurusest. Valmis leib on hästi kerkinud ja pealt kuldpruun.  

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee