Kitchari on pärit Indiast ning seal süüakse seda paastumisel, aga antakse ka lastele ühe esimese tahke toiduna.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
16. jaanuar 2019, 14:33

BLOGI | Organismi puhastav kitchari ehk riisi-mungoapada

Kitchari või kitcheree on india köögist pärit soojendav riisi-mungoapada, mis sobib oma vürtside soojendava mõjuga ideaalselt talvisesse menüüsse. Blogi Jazzinokitchen jagab riisi-mungoapaja retsepti, mida kasutatakse paastumisel ning Ayurveda köögis organismi puhastamiseks.

Retseptis antud kogustest jagub 6-8 sööjale.

Vaja läheb:
2 dl (täistera) basmati riisi
2 dl mungube
1 suur või 2 väiksemat sibulat
3 küünt küüslauku
poole pöidla pikkune jupp ingverit
2 tl kurkumit
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
6-7 kardemonikupart või 1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl sinepiseemneid
1 tl jahvatatud või seemnetena lambaläätse (võib ka ära jätta)
soola
musta pipart
1-2 sl selitatud võid ehk gheed või kookosõli
umbes 1 l vett
serveerimiseks hakitud värsket maitserohelist (sibul, petersell, koriander jms)
Soovi korral:
1 tl tšillihelbeid
serveerimiseks eraldi valmistatud köögivilju

Valmista pajaroog nii:
1. Loputa riis ja mungoad ning jäta külma veega, kas üleöö või vähemalt paariks tunniks seisma.
2. Koori ja haki sibul ja küüslauk, riivi ingver. Samal ajal kuumuta suurel sügaval pannil vürtse rasvaines, kuni nad on aromaatsed. Lisa sibul ja prae mõni minut. Seejärel lisa küüslauk, ingver ja prae veidi veel.
3. Nõruta riis ja oad ning lisa pannile. Vala peale 1 l kuuma vett ning lase madalal kuumusel aeg-ajalt segades umbes 1h podiseda. Vajadusel lisa veidi vett. Serveeri värske maitserohelise ja meelepäraste köögiviljadega.

Loe pikemat blogipostitust siit.