Toiduuudised
28. juuli 2016, 00:00

Kurgid mitmel moel

Nüüd, kui kurgid peenras valmivad, on neid kohe hulganisti võtta. Pane kurki kosutavasse smuutisse, supi sisse või prae pannil. Loomulikult sobib kurk ka salatisse ja tasub purki pista.


Kurgi-mustika smuuti

Kahele

Lahe lahja smuuti sobib hommikul värskendavaks suutäieks või alati karastavaks kosutuseks. Soovi korral serveeri jääga.
Valmistusaeg 10 minutit

Portsjon 155 kcal

1 keskmine pikk kurk (u 250 g)
2 dl mustikaid
3 dl viinamarja- või pirnimahla
1 dl maitsestamata jogurtit
soovi korral 1 sl vedelat mett või agaavisiirupit

Koori kurk, tükelda ja pane koos ülejäänud koostisainetega blenderisse või töötle saumikseriga püreeks. Soovi korral lisa magusama maitse saamiseks vedelat mett või naturaalset siirupit.


Kurgi-sibula salat lõhega

Neljale

Lihtsas ja kiirelt valmivas salatis on kurk peategelane ja kala tema kaaslane. Suurepäraselt sobib ka kuumsuitsukala.
Valmistusaeg 15 minutit + 8–10 minutit ahjus

Portsjon 260 kcal

400 g lõhe- või forellifileed
soola, pipart
1–2 sl laimimahla
2 sl oliiviõli
2 tl mett
2 suuremat pikka kurki ( 600–700 g)
2 keskmist sibulat
2 sl väikesi kappareid
1 sl hakitud tilli
75 g rohelisi salatilehti (nt rukola või mangold)

Kuumuta ahi 225 kraadini. Pane lõhefilee ahjuplaadile, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 8–10 minutit. Võta ahjust, tükelda kahvliga ja lase jahtuda. Sega laimimahl, oliiviõli ja mesi, maitsesta soola ja pipraga. Viiluta kurk ja sibulad, sega koos kapparitega kastme hulka. Tõsta peale lõhetükid ja raputa üle hakitud tilliga, serveeri koos salatilehtedega.


Avokaado ja kurgi supp krevettidega

Neljale

Väikese tšillilisandiga supp on karge ja karastav. Krevetid annavad luksusliku maitsenüansi, kuid suppi sobib serveerida ka lihtsamalt, näiteks rikkaliku maitserohelisega.
Valmistusaeg 20 minutit + 1 tund maitsestumiseks

Portsjon 218 kcal

1 pikk kurk
2 avokaadot
2 dl maitsestamata jogurtit
0,5 väikest punast tšillikauna
0,75 dl viilutatud rohelist sibulat
2 sl hakitud koriandrit
3 dl jääkülma vett
2–3 sl laimimahla
soola, musta pipart
2 tl oliiviõli
12 krevetti (u 180 g)
serveerimiseks koriandrilehti

Koori ja tükelda kurk, koori ja poolita avokaadod, eemalda kivid. Pane pool kurgist ja avokaadost koos jogurti, tšilli, sibula, koriandri ja veega blenderisse ja püreeri. Maitsesta soola, pipra ja laimimahlaga, tõsta kaussi. Lõika ülejäänud avokaado ja kurk väikesteks kuubikuteks, lisa supisse. Kui vaja, lisa veel 1–2 dl jääkülma vett. Timmi maitse parajaks ja jahuta tund aega külmkapis. Kuumuta pannil õli ja prae krevetid 2–3 minutiga kuldpuuniks. Tõsta supp kaussi ja serveeri krevettide ja koriandrilehtedega.

Korea kurgisalat

Neljale
Idamaise hõnguga kurgisalat tundub natuke enamat kui lihtsalt kurgisalat. Kusjuures pikemalt seistes läheb maitse isegi paremaks.
Valmistusaeg 10 minutit + 1 tund maitsestumiseks

Portsjon 144 kcal

600 g väikesi kurke
2 sl riisiäädikat
2 sl sojakastet
2 sl seesamiõli
1 tl soola
1 sl pruuni suhkrut
näpuotsaga Cayenne’i pipart
2 rohelise sibula vart
4 küüslauguküünt
2 sl seesamiseemneid

Koori kurgid ja viiluta õhukeselt. Sega sojakaste, äädikas, seesamiõli, sool, suhkur ja Cayenne’i pipar. Lisa kurk, õhukeselt viilutatud roheline sibul (nii roheline kui ka valge osa), purustatud küüslauk ja seesamiseemned. Sega läbi ja lase vähemalt 1 tund või kuni 2 päeva maitsestuda.

Vürtsine kurgi-sellerisalat

2,5 l
Vürtsine salat säilib purki panduna paar kuud, kuid minu meelest on ta ka kohe peale kokkusegamist väga maitsev. Salatisse sobivad nii pikad kui lühikesed kurgid ja koorimine on maitse asi.
Valmistusaeg 15 minutit + 12 tundi maitsestumiseks

100 g 24 kcal

2 kg kurki
4–5 sellerivart
3 suurt sibulat
1 suur küüslaugupea
200 g mustrõigast
2–3 tillivart koos õisikuga
5–6 sl jämedat soola
5–6 sl suhkrut
3 sl õunaäädikat
1 sl kanget sinepit

Lõika kurgid pikuti pooleks ja siis viiludeks. Viiluta seller, kooritud sibulad ja küüslauguküüned ning sega kurgiviiludega. Riivi mustrõigas jämeda riiviga ja haki till, sega samuti kurgiviiludega. Lisa kõik ülejäänud ained ja sega läbi. Pane 12 tunniks külmkappi seisma. Sega läbi ja tõsta purkidesse, hoia jahedas.


Teravad kurgid

1,5 l
Tšillikaunaga marineeritud kurgid tulevad mõõdukalt teravad. Kui eelistad vürtsikamat tulemust, lõika tšillikaunad pikuti pooleks. Varu nii tšillit kui ka loorberilehti nii palju, et jaguks igasse purki.
Valmistusaeg 25 minutit + 3–4 päeva hapnemiseks

100 g 18 kcal

800 g hästi väikseid kurke
2–3 punase tšilli kauna
6 küüslauguküünt
5–6 tillioksa
2–3 loorberilehte
5 sl jämedat soola
1 l vett
1 dl õunaäädikat

Pane pestud kurgid tihedalt steriliseeritud purkidesse. Tšillikaunad, küüslauguküüned, tillioksad ja loorberilehed pane kurkide vahele. Kui tahad veelgi teravamat tulemust, lõika tšillikaunad pikuti pooleks. Mõõda sool kastrulisse, lisa 2 dl keeva vett ja sega, kuni sool lahustub. Lisa veel 8 dl toatemperatuuril vett ja äädikas, sega läbi. Vala vesi purkidesse ja jäta 3–4 päevaks lahtiselt seisma. Kalla vesi purkidest kastrulisse ja kuumuta keemiseni, vala tagasi purkidesse ja kaaneta.


Külmkapikurgid

Neljale

Mahedas marinaadis kurgid saavad paari päevaga söömiskõlblikuks ja jäävad mõnusalt krõmpsud. Valmistamiseks sobivad nii pikad kui lühikesed kurgid.
Valmistusaeg 10 minutit + 2 ööpäeva maitsestumiseks

Portsjon 35 kcal

600 g kurke
1–2 küüslauguküünt
5 dl külma vett
1 sl soola
2 sl suhkrut
0,5 dl valgeveiniäädikat
5 pipratera
0,5 tl purustatud musta pipart
1 dl hakitud tillivarsi
1 punase tšilli kaun

Lõika pikk kurk kolmeks jupiks, jupid omakorda esmalt pikuti pooleks ja siis neljaks, väikesed kurgid lõika pikuti kaheksaks viiluks. Koori küüslauguküüned, lõika otsad ära, lõika küüned 8 tükiks. Sega külma vette sool, suhkur, äädikas, purustatud pipar ja pipraterad. Sega nii palju, et sool ja suhkur lahustuvad. Pane kurgid karpi, purki või kilekotti ja vala vedelik peale. Lisa viilutatud küüslauk, hakitud tillivarred ja paar viilu tšillit. Sule ja pane 2 ööpäevaks külmkappi.


Pannikurgid

Neljale

Kurk passib ka pannile panna. Imelihtsalt valmiv mahe lisand sobi eriti hästi kala- ja kanaroogade juurde.
Valmistusaeg 15 minutit

Portsjon 87 kcal

800 g pikka kurki
2 sl võid
1 dl valget veini
soola, pipart
0,5 dl hakitud tilli

Koori kurgid ja lõika kuubikuteks. Kuumuta pannil või, lisa kurgikuubikud ja prae 6–7 minutit, kuni kurk on kuldpruun ja pehmenenud. Lisa vein ja kuumuta veel 1–2 minutit, kuni vein poolenisti aurustub. Maitsesta soola ja pipraga, raputa peale hakitud tilli.


Sidruni ja džinniga marineeritud kurgid

2 l
Kurgid tulevad krõmspud, karged ja mahedad, neid on hea talvisel ajal niisama haugata või prae kõrvale pakkuda.
Valmistusaeg 15 minutit + 30–40 minutit

100 g 18 kcal

1 kg väikesi kurke
4–5 vürtsitera
2–3 tilliõisikut
6–7 mustasõstralehte
4–5 küüslauguküünt

Marinaad:
u 1, 2 l vett
8 tl jämedat soola
8 tl suhkrut
2 sl sidrunimahla
3 sl džinni

Pane purgi põhja sõstralehed, tillioksad, kooritud küüslauguküüned ja vürts. Täida purk kurkidega. Aja vesi keema (1,2 l), vala kuumalt kurkidele ja lase 15–20 minutit seista. Kalla vesi potti tagasi, aja uuesti keema ja kalla jälle kurkidele. Lase veel 15–20 minutit seista. Kalla vesi uuesti ära, kuumuta keemiseni, lisa marinaadi ülejäänud ained, v.a džinn, ja vala kurkidele. Lisa purkidesse džinn ja sulge õhukindlalt. Säilita jahedas.