Vaid veega puuviljade pesemine pestitsiidijääke ei eemalda.Foto: Talal Ahmad, Unsplash
Nipid
3. jaanuar 2019, 08:30

Hea nipp, kuidas vältida pestitsiidide sattumist toidulauale

Selleks et saak oleks rikkalik, pritsitakse taimi erinevate taimekaitsevahenditega. Kuigi nende kasutamine on normeeritud sisaldavad puu- ja köögiviljad siiski pestitsiide, mis organismi ladestuvad ja erinevaid terviseprobleeme võivad tekitada. Siin hea nipp, kuidas taimekaitsejäägid puuviljadelt maha pesta!

Ettevaatust, mürgiõun!
Toiduohutusametites üle maailma kontrollitakse pisteliselt erinevaid põllumajandustooteid. Siin nimekirjas on loetletud mõned puuviljad, millelt on leitud enim taimekaitsevahendite jääke. Esikolmikus on õunad, virsikud ja nektariinid, järgnevad maasikad, viinamarjad, seller, spinat, paprika, kurk, kirsstomat. Seega tuleks need puu- ja köögiviljad enne tarbimist eriti põhjalikult puhtaks pesta ning koorida.

Kuidas puu- ja köögiviljad puhtaks saab?
Testid on näidanud, et köögi- ja puuviljade leotamine soodavees eemaldab nende pinnalt osade pestitsiidide jäägid. Aluseline soodavesi lagundab pestitsiidid ning need saab veega vilja pinnalt lihtsalt maha uhtuda. Pane köögi- või puuviljad suurde kaussi, puista neile soodat ja lase peale soe vesi. Jäta 20-30 minutiks ligunema ja loputa üle. Täpne kogus pole oluline, sest vähem on ka parem kui mitte midagi, aga võid võtta aluseks retsepti 1 tl soodat 2 kl vee kohta.

Hea teada! Taimekaitsevahendid võivad mõjutada viljatust ja häirida hormoonide tööd. Väga ohtlikuks muutuvad pestitsiidid omavahelisel kokkupuutel. Kuigi põhjalikumad uuringud puuduvad, arvatakse, et kahe või rohkema kemikaali koosmõjul võib tekkida 200 korda mürgisem kemikaal. Mõned kemikaalid blokeerivad maitseretseptoreid, mille tulemuseks on diabeet jm hormonaalhäired.

Allikas: Chemical and Engineering News