Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
2. jaanuar 2019, 16:16

VEEL POHMELLIST: mis põhjustab iiveldust ja kassiahastust ning kuidas neid ravida? (3)

Pohmell võib olla üks ebameeldivamaid asju siin ilmas. Vasardav peavalu, tõmblev magu ja suutmatus teha ükskõik mida asjalikku – nende nähtudega on tuttavad kõik, kes kasvõi ühe korra alkoholitarvitamisega liiale läinud. GQ selgitab ära erinevate pohmelusenähtude põhjused ja pakub ka ravimeetodeid.

Torkiv peavalu

Peavalu tekib reeglina erinevate tegurite koosmõjus – nagu näiteks dehüdratsioon. Migreeni peamiseks põhjuseks peetakse ajuveresoonte laienemist ja see kehtib ka pohmelli puhul. Alkohol tekitab lõõgastina veresoonte laienemist ja tulemuseks on peavalu.

Ravimina on mõistlik tarvitada ohtralt vett, aga enamasti vajatakse ka valuvaigistite abi. Ei maksa muidugi unustada, et paratsetamool või ibuprofeen võivad magu ärritada.

Ärritunud magu (iiveldus ja oksendamine)

Alkohol on mürk, mis ärritab maoseinu ja tekitab neis põletikku. Lisaks paneb alkohol mao tavapärasest rohkem hapet tootma ja kõige selle tulemuseks on iiveldus.

Kõige looduslikum iivelduseravim on ingver. Kas ingveritabletid või tee aitavad kõhul rahuneda ja ebamugavustunnet leevendada. Abiks on ka antatsiidid ehk maohappesust vähendavad ravimid.

Kassiahastus

Süütunne, stress, ärevus – neid kogetakse sageli kõvale joomisele järgneval päeval. Alkoholi tarvitamine lõõgastab keha, aeglustades aju ja summutades närvisüsteemi tegevust. Kui alkohol süsteemist lahkub, siis aju „ärkab üles“ ja naaseb kiiresti tegevusse, tekitades ääre peal kõlkumise tunnet.

Otsest ravimit kassiahastuse vastu pole, aga pikem jalutuskäik aitab saada pead selgemaks ja kummelitee lonksamine rahustab närve.

Üldine dehüdratsioon ehk veetustumine

Dehüdratsiooni tunnuseks on kuiv suu ja letargia. Alkohol on diureetik ehk see stimuleerib uriini tootmist. Iga joodud pindise õlle kohta kaotab keha umbes veel 280 milliliitrit vedelikku. Ja kui kõik õhtused õlled kokku arvestada, siis on veekadu päris märgatav.

Parim ravim on ennetamine ehk mõistlik on juua alkoholi vahele vett. Nii hoitakse keha veetaset ja ühtlasi vähendatakse joodava alkoholi kogust.

Kehv uni

Alkohol rikub unemustrid ja takistab REM-und (rapid eye movement ehk kiirete silmaliigutustega uni). REM on sügavaim unefaas ja just tänu sellele ärkame hommikul väljapuhanuna. Pärast joomist reeglina mitte.

Ravi puudub. Kui võimalik, siis jää pikemalt voodisse või võta päeva jooksul ette mõni uinak.

Kurnatus

Kui veedad linna peal käies palju aega jalgade peal, tantsid, suhtled ja teed kõike muud peale rahuliku maasistumise, siis pole mingi ime, kui tunned hiljem kurnatust. Lisaks viib alkohol kehast välja vitamiinid ja mineraalid ja maks peab kõvasti tööd tegema, et joomise tekitatavad mürgid kehast välja ajada.

Hea on kasutada toidulisandeid, mis sisaldavad B-vitamiini ja antioksüdante ning aitavad maksal lahti saada alkoholi lagundamisel tekkivatest vabadest radikaalidest.

Keskendumisraskused

Unepuudus, dehüdratsioon ja üleüldine kurnatus tekitavad tunde, et oled tuhmim kui tavaliselt, keskendumisvõime on kehv ja tähelepanelikkus madal.

Paljud usuvad kohvi toimesse, aga see tegelikult teeb enesetunde veel kehvemaks, kuna kiirendab niigi rahutult kloppiva südame tööd ja raskendab rahunemist. Pigem joo puuviljamahla, mis annab sulle vitamiine, mineraalse ja puuviljasuhkruid, mida keha tagasi rööbastele saamiseks vajab.