Foto: Pixabay
Toiduuudised
28. detsember 2018, 20:45

Ettevaatust, viskigurmaanid: paljud haruldused võivad olla võltsitud

Kui sa juhtud olema üks neist jõukamatest viskisõpradest, kes aeg-ajalt soetavad endale mõne väga haruldase ja kümneid aastaid vana Šoti viski pudeli, siis võid sa juba olla tünga saanud. Maximi teatel kiputakse just haruldasi ja kalleid teraviljanapse usinalt võltsima.

Kangete jookide oksjonimaja Rare Whisky 101 ja Šoti ülikooli keskkonnauuringute keskuse geokeemia eksperdid korraldasid uuringu. Nad analüüsisid radiosüsiniku meetodil 55 üliharuldast Šoti viskit – ning leidsid, et 21 neist polnud destilleeritud sellel aastal, mida silt väitis.

Teisisõnu: ligi kolmandik neist üliharuldastest napsidest olid võltsid. Kokku oli nende jookide eeldatav väärtus üle 800 000 dollari ehk 699 000 euro.

Hullem veel: mitte ükski kümnest väidetavalt enne 1900. aastat toodetud viskist ei olnud ehtne.

„Usume tõsiselt, et iga väidetavalt enne 1900. aastat – ja paljudel juhtudel hiljemgi – toodetud pudelit tuleks pidada võltsiks, kuni selle ehtsus on tõestatud, eriti juhul, kui pudel väidab end olevat Šoti ühelinnaseviski,“ teatas Rare Whisky 101 kaasasutaja David Robertson.

Viskid valiti välja juhuslikult erinevatelt oksjonitelt, erakollektsioonidest ja edasimüüjatelt. Teiste seas osutusid võltsideks Ardbeg 1885 ja Thorne's Heritage’i 20. sajandi alguse viski.

Uuringu tulemuste põhjal hinnati, et ainuüksi Ühendkuningriigis on turul ja erakollektsioonides 52 miljoni dollari väärtuses võltsitud nišiviskisid. Uuringu koostajad kutsusid haruldase viski sõpru üles enne joogi ostmist nõudma „vaieldamatut tõendit selle autentsuse kohta“.