Foto: Ragne Värk
Jõulud
31. detsember 2018, 08:35

MIDA ÕHTUL LAUALE PANNA? Kiired suupistesoovitused Ragne Värgilt

Paku aastavahetuse peolaual lihtsaid suupisteid. Meie kiiresti valmivad lemmikud on siin.

Lõhe
Mitmele: 12 tk

Värskendav kalatartar on peitunud korvikestesse.

Tartar:
200 g lõhefileed
1–3 tl värsket sidrunimahla
3 sl värsket kurki (haki koos koorega)
2 sl oliiviõli
2 sl punast hakitud sibulat
2 sl hakitud tilli
mõni näpuotsatäis roseepipart
soola, pipart

Lõika lõhefilee hästi väikesteks tükkideks. Tõsta kaussi ja lisa ülejäänud komponendid. Maitsesta soola-pipraga. Vahetult enne serveerimist aseta lõhesegu korvikestesse.

Foto: Ragne Värk

Lihapallid
Mitmele: 12 tk

Lihapallidest valmivad lihtsa vaevaga maitsvad suupisted – serveeri neid pisikestes muretainakorvikestes. Kastme võid varem valmis teha, nii jääb enne serveerimist vaid kuumutamise vaev.

24 pisikest või 12 suuremat frikadelli
12 suupistekorvikest
seesamiseemneid
rohelist tilli

Kaste:
2 sl riisiäädikat
2 sl oliiviõli
4 sl heledat sojakastet
5 sl vett
1 hakitud küüslauguküüs
1 tl hakitud ingverit
1 tl mett
1 tl maisitärklist
2 sl vett

Küpseta lihapalle 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 10 minutit.

Sega kastme seitse esimest komponenti omavahel ja kuumuta potis paar minutit. Nüüd sega tärklis veega ja lisa kastmele. Sega samal ajal. Kuumuta, kuni kaste pakseneb, ja tõsta pott pliidilt. Sega kastmesse lihapallid ja aseta need korvikestesse (lisa ka kastet). Raputa peale seesamiseemneid ja rohelist tilli. Serveeri!

Pasteet
Mitmele: 12 tk

Pisike trühvlipall maitseb magusa asemel hoopis soolaselt.

50 g metspähkleid
2 tl rosinaid
6 kuivatatud virsikut
50 riivitud juustu
2 sl hakitud tilli
150 g kanamaksapasteeti

katteks pähklipuru või hakitud tilli

Haki pähklid ja kuivatatud puuviljad hästi peeneks. Sega kõik komponendid omavahel kokku ja vormi 12 pallikest. Veereta neid pähklipurus ja hoia serveerimiseni jahedas.

Verivorst
Mitmele: 12 tk

Pisike jõuluhamburger võib üllatada ka verivorstipõlgurit. Suupistete valmistamiseks kasuta ümmargust suupistevormi või pisikest pitsi.

3 verivorsti
2 keedetud peeti
värsket kurki
8 leivaviilu
1 sl majoneesi
1 sl mahedat sinepit

Küpseta verivorstid vastavalt juhendile, lase jahtuda. Sega kokku majonees ja sinep. Vormi suupistevormi (pisikese pitsi) abil peetidest, kurgist ja verivorstidest 12 pisikest ja 0,5 cm paksust ringi. Tee leivaviiludest 24 ringi. Määri komponentide kinnitamiseks leivaviiludele pisut majoneesisegu. Ehita suupisted valmis nii: leivaviil, peet, verivorst, kurk ja leivaviil.

Kurk

Kosutav lonks värskendavast kurgist ja magusast melonist.

Mitmele: 12 tk

200 g kurki (koorega)
200 g (külmutatud) mango viljaliha
100 g Kreeka jogurtit
4 tl mett
u 8 sl külma vett

Pane komponendid kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks seguks. Kui soovid vedelamat jooki, lisa vajadusel vett.

Foto: Ragne Värk