Lia Virkus on kokku pannud maitsva ja kõhusõbraliku jõulumenüü.Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
18. detsember 2018, 14:14

4 ROOGA | Lia Virkuse kooskokkamise jõulumenüü

«Minu arvates ei peaks perenaine kogu jõulumenüüd üksi valmistama. Seepärast pakun välja toidud, mida on võimalik kogu seltskonnaga ühiselt kokata,» sõnab tuntud retseptilooja Lia Virkus. Menüüd koostades pidas ta ka oluliseks, et road oleksid kõhule kerged ega tekitaks jõulutoitudele tavapärast rasket olemist.

Vikerkaarevärvides hurmaasalat
See on meie pere jõulukuu vaieldamatu lemmiksalat, mis on ka kaunis peolaua ehe! Hakkan seda sagedasti valmistama kohe, kui detsembris jõuavad poodi küpsed hurmaad. Hurmaa on oma värvi ja magusa maitsega salati võtmesõna, aga võid selle asendada ka kollase mangoga.

Salatipõhi:
¼ valget peakapsast
¼ punast kapsast
2 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl valgeveiniäädikat
3 sl magus-teravat tšillikastet
soola, suhkrut (või mett) ja musta pipart
Peale tõstmiseks:
2–3 rohelise lehtkapsa lehte või suur
peotäis rukolalehti
1 avokaado
2 kollast paprikat
2 tomatit või kümmekond kirsstomatit

1. Lõika kapsad peenteks ribadeks ja laota suurele vaagnale. Nirista salatile õli, veiniäädikas, tšillikaste, puista peale soola, pipart, suhkrut või nirista üle vedela meega. Sega salatipõhi kastmeainetega läbi ja jäta ootele.
2. Rebi lehtkapsalehed salatipõhjale või laota peale rukolalehed. Lõika kuubikuteks avokaado, paprikad ja tomatid (kirsstomateid kasutades poolita need).
3. Laota kõik tükeldatud viljad maitsestatud salatipõhjale, segada pole vaja.
4. Kõige peale puista hurmaakuubikud!

Pardikoivad punasel kapsal
Pardikoivad hauduvad punase kapsa padjal mõnusalt pehmeks, samas saab ka kapsas pardirasvaga imehea.

6–8 pardikoiba
1 sidruni mahl
Kapsahautis:
1 kg punast kapsast
40 g võid
2 suurt haput õuna
4 sl punase veini äädikat
3 dl vett
1 loorberileht
5–6 nelgitera
2 sl suhkrut
1 tl soola
3 sl jõhvikaid

1. Lõika kapsas peenteks ribadeks. Rösti suures potis võis pidevalt segades u 5 minutit.
2. Puhasta õunad ja lõika õhukesteks sektoriteks ning lisa potti koos ülejäänud ainetega. Kuumuta kapsarooga 20–30 minutit aeg-ajalt segades. Meki kapsaid ja maitsesta neid vajadusel veel punase veini äädika, soola ja suhkruga.
3. Samal ajal pruunista pannil pardikoivad. Tark on alustada praadimist külmal pannil, nahapool all, et sealt rohkem rasva eemalduks. Pruunista koibi mõlemalt poolt ja tõsta kõrvale. Kalla pannile nõrgunud rasv purki, et seda edaspidi toiduvalmistamisel kasutada.
4. Kalla kapsas suurde malmpotti, lao peale pruunistatud pardikoivad, pigista sidrunist koibadele mahl ning tõsta kaanega kaetult 200kraadisesse ahju tunniks küpsema. Seejärel eemalda kaas, puista kapsale jõhvikad ja küpseta veel 15–20 minutit või kuni pardikoivad on saanud kauni kuldpruuni värvi ja pehmeks haudunud.

Pardikoivaded ei saa kunagi pettuda, sest need on imemaitsvad. Foto: Daisy Lappard

Kuldsed ahjujuurikad
Alati ei pea jõululaual olema just kartulid. Ahjujuurikad on hea vaheldus. Samas võid lisada hulka ka kodumaiseid kartuleid.

500 g kaalikat 
500 g porgandit
500 g bataati
meresoola ja musta pipart
2 sl Provence’i ürdisegu (kuivatatud segu punest, tüümianist, rosmariinist)
3-4 sl head külmpressitud oliiviõli
1-2 tl tšillihelbeid

1. Koori juurikad ja lõika piklikeks kangideks. Laota kangid ahjuplaadile ning maitsesta soola, pipra ja Provence’i ürtidega. Nirista peale oliiviõli ja sega kõik kätega läbi, et juurikad oleksid õli ja maitseainetega koos. Puista peale tšillihelbeid.
2. Küpseta 200kraadises ahjus 20–30 minutit, kuni köögiviljad on saanud kauni pruunika jume. Need peaksid kindlasti jääma mõnusalt al dente – seega ära neid liiga kaua küpseta.

Küldsed juurikad võib veidi krõmpsuks jätta Foto: Daisy Lappard

Kihiline piparkoogimaius
Parajalt hapukas, kreemine ja magus amps valmib kiirelt ja küpsetamata. Tee see valmis mõni tund enne serveerimist, et maitsed sulanduda jõuaksid.

400–500 g piparkooke
400 ml vahukoort
3 tl vanillsuhkrut
600 g maitsestamata kodujuustu
500 ml kreegi- või jõhvikamoosi
kaunistuseks piparkooke ja granaatõunaseemneid

1. Murenda umbes pooled piparkoogid kausi põhja.
2. Vahusta koor vanillsuhkruga ja sega lusikaga hulka nõrutatud kodujuust.
3. Laota piparkookidele kiht valget kodujuustukreemi, kiht moosi ja veel kord piparkoogid, vaht ja uuesti moos.
4. Kaunista piparkookide ja granaatõunaseemnetega ning hoia serveerimiseni külmas.

Pane seekord piparkoogid hoopis magustoidu sisse! Foto: Daisy Lappard

Retseptid ilmusid koos portreelooga detsember 2017 Nipiraamatus.