Foto: Pixabay
Toiduuudised
14. detsember 2018, 19:19

Keith Richardsi eeskujul: 8 asja, mis juhtuvad, kui joomine maha jätta

Legendaarne rokkar Keith Richards (74) tunnistas hiljuti, et tal sai pärast aastakümnetepikkust raju alkoholitarvitamist sellest kõrini ja ta jättiski joomise maha. Men’s Health toob välja, kuidas on tervisele ja üldse mehe elule hea Richardsist – kuigi kindlasti varem kui 70ndates – eeskuju võtta. Ja ka paar asja, mis räägivad vist isegi mõistliku tipsutamise poolt.

Uni on parem

Enne magamaminekut joomine tekitab ajus alfalaine mustreid – need tekivad muidu reeglina siis, kui inimene on ärkvel, aga puhkab. Tulemuseks on kehv uni.

Väga paljud uuringud on leidnud, et kuigi alkohol võib aidata inimesel kiiresti ja sügavalt magama jääda, mõjub see üldiselt une kvaliteedile siiski päris kehvasti. Ehk: sa võid kainena küll voodis väherdada ja püherdada, aga kui sa lõpuks magama jääd, siis oled järgmisel päeval märksa väljapuhanum kui napsusena ära kukkudes.

Parema unega kaasnevad ka parem tuju, keskendumisvõime ja vaimne sooritusvõime.

Söögiisu muutub mõõdukamaks

Uuringute käigus on leitud, et alkohol suurendab ajus hüpotaalamuse aktiivsust. Nii muutub inimene toidu lõhna suhtes tundlikumaks ja kaldub rohkem sööma. Isegi ligi 30% rohkem kui kainena laua taha istudes. Nii on alkohol üks suurimaid ülesöömise põhjustajaid.

Sul võivad tekkida neelud magusa järele

Suhkur lööb ajus üles nn preemiaaine dopamiini taseme ja tekib naudingu tunne. Alkohol teeb sedasama. Mis tähendab. et kui sa loobud ühest ainest, mis sinus mõnutunnet tekitab, siis võid kippuda teise aine järele haarama. Niisiis ära imesta, kui sa õhtul õlut joomata jättes tugevat kommi-isu tunned.

Su kehakaal langeb

Alkoholil on salakaval omadus suurendada igapäevast kaloraaži, ilma et inimene sellest isegi aru saaks. Näiteks üksainus margariitakokteil sisaldab 300 kalorit või enamgi.

Ühe uuringu teatel tarbivad mehed isegi mõõduka alkoholitarvitamise päevadel 433 lisakalorit.

Nahk muutub klaarimaks

Paar päeva pärast alkoholist loobumist võid märgata, et nahk tundub ja paistab hüdreeritum. Alkohol on diureetik ja sunnib ohtralt pissima ehk keha ei saa endasse vajalikku vett imada. Ja kui keha on kuiv, siis on ka nahk kuiv ning elutu.

Joomist maha jättes hakkab hajuma ka punetus su põskedel ja nina ümber ning leevenevad erinevad nahahädad nagu näiteks kõõm ja ekseem.

Sul on korraga rohkem raha

Joomine – eriti näiteks hea veini või väärika viski puhul – pole odav lõbu.

Võta paber ja pliiats ning arvuta kokku, kui palju sa näiteks reede õhtul kodus paari jooki võttes ja hiljem sõpradega linna peal tipsutades alkoholi peale raha kulutad. Tulemus võib olla päris silmiavav.

Tuju võib langeda

Kui sa oled varem alkoholiga tõsisemat sinasõprust pidanud, siis on oluline teada, et sa võid sellest puudust tunda – ning muutuda turtsakamaks. Alkoholi kasutatakse sageli tunnete libestina ja sellest loobudes võib inimene tunda end ärritunumalt ja rahutumalt.

Vähirisk langeb, aga südamehaiguste risk võib tõusta

Alkoholikasutamisel on leitud seoseid suurema riskiga haigestuda suu-, maksa-, käärsoole- ja pärasoolevähki. Mida rohkem juua, seda suurem on risk.

Teisalt on aga erinevad uuringud näidanud, et mõõdukas alkoholitarbimine võib olla hea südamele ja ennetada sellega seotud hädasid.