Foto: Pixabay
Toiduuudised
6. detsember 2018, 19:03

JAMA LUGU: teflonpann võib peenist pisendada ja spermat rikkuda (21)

Värske teadusuuringu valguses võib sõna „teflonmees“ saada hoopiski kehvema tähenduse. Sisuliselt ei pruugi see varsti enam tähendada ministrit, kellele ükski jama külge ei jää, vaid meest, kel on teflonpanni kasutamise tõttu riist väiksemaks muutunud ja sperma kvaliteet halvenenud.

AskMen kirjutab, et Itaalias Venetos tehtud teadusuuring heiskab punase lipu kahe aine kohale, mida võib leida teflonpannidest, veekindlatest toodetest ja tulekustutusvahust. Uuringu teatel on PFOA ja PFOS juba kümnendeid tekitanud märkimisväärseid probleeme meeste viljakusele. Eriti halb on asja juures see, et tegelikult ei peagi mehel köögis teflonpanni olema: nimetatud ained on pääsenud ka veevarustusse ja niimoodi paljude meeste viljakust kahjustanud.

Itaalia teadlased uurisid 383 noort meest, kellest 212 olid vastavate ainetega kokku puutunud. Väljaandes Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism ilmunud uuringu kohaselt olid neil meestel „lühemad peenised, madalamad seemnerakkude kogused, väiksem spermatosoidide liikuvus ja „anogenitaalse vahemaa“ vähenemine“ – see viimane on näitaja, mille abil teadlased hindavad mehe reproduktiivset tervist. Ühtlasi oli vastaval grupil kalduvus omada ebanormaalse kujuga seemnerakke.

Võimalik, et lugeja on kuulnud probleemidest, mida tekitavad plastiku lisaained ftalaadid ja BPA, mida inimene ahmib endale sisse näiteks plastmasspudelist juues. Aga PFOA ja PFOS on ilmselt märksa halvemad ained, sest on püsivamad ja jäävad keskkonda teadmata ajaks.

Nimetatud ainete ohtlikkusest ei räägita esimest korda. Juba 1970ndatel leiti, et need vähendavad immuunsüsteemi toimimist, tekitavad rasvumist, neeru- ja munandivähki ning tõstavad kolesterooli taset. Nüüd aga on selgunud, et mitu meeste põlvkonda on lisaks saanud kahjustada PFO-de viljakust vähendava võime tõttu. Ja kuna ained on olnud kaua kasutuses, siis ei saa selle vastu ka midagi teha: isegi siis, kui nüüd ja kohe teflonpannid ära keelataks, oleme vastavad ained juba saanud oma kehasse juba ema raseduse ajal.