Karaski küpsedes täitub tuba jõululõhnadegaFoto: Jazzinokitchen
Jõulud
28. november 2018, 12:41

BLOGI | Jõulukarask toob tuppa jõululõhnad

Vahel tundub, et jõuluootus on põnevam kui pühad ise. Juba tahakski haarata vürtside järele ning küpsetada midagi maitsvat, mis paneb köögi jõulude järele lõhnama. Just sellise jõulukaraski retsepti on loonud blogi Jazzinokitchen.

Vaja läheb:
0,3 l keefirit
200 g kodujuustu
300 g odrajahu
1 triiki tl soodat
0,5-1 tl soola
2 sl rafineerimata suhkrut
1 sl magustamata kakaopulbrit
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud nelki
veidi muskaatpähklit
5 kupart kardemoni, seemned purustatud
1 keerd musta pipart
2 muna
40 g sarapuupähkleid + umbes 20 g karaski peale
60 g rosinaid
30 g brändit või konjakit

Valmista jõulukarask nii:
1. Pese rosinad ning jäta nad koos 40 g tervete pähklite ja alkoholiga seisma. Parim on seda teha väikeses purgis, mida saad vahepeal loksutada, et vedelik igale poole ühtlaselt jõuaks.
2. Mõõda kaussi kuiv- ja maitseained ning sega omavahel korralikult läbi.
3. Teises kausis sega keefir kodujuustuga ühtlaseks ning klopi juurde munad.
4. Sega kahe kausi sisud omavahel. Viimasena sega taignasse rosinad ja pähklid koos purgis oleva vedelikuga.
5. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud keskmise suurusega keeksivormi, silu pealt ühtlaseks ning kaunista kõrvale jäetud pähklitega.
6. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 30 minutit, kuni karask on kerkinud ning pealt krõbe. Lase vormis veidi jahtuda ning seejärel tõsta restile edasi jahtuma. Söö karaskit niisama, määri peale võid ning eriti maiad söövad seda meega. Karask sobib hästi ka soolaste toitudega, näiteks kõrvitsapüreesupi kõrvale.

Pikemat postitust saad lugeda siit.