Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
24. juuni 2021, 14:02

ELUVAIM TAGASI: 7 head kütust, et pohmeluses keha jälle käima saada (6)

Mõõdukast aktiivsema alkoholitarbimisega peole järgneb reeglina pohmell. Osad inimesed usuvad, et viletsa enesetunde saab ära peletada kohvi või hea rasvase burgeriga. Ent kiirabiarst Robert Glatter kinnitas Men’s Health’ile, et need teevad pohmeluse hoopiski hullemaks. Põhjus: kohv soodustab maomahlade tekkimist ning seeläbi iivelduse ja kõrvetustunde teket. Rasvased toidud aga sunnivad maksa ja kõhunääret veelgi rohkem tööle – ärgem unustagem, et need organid püüavad juba niigi õhtul manustatud alkoholist lahti saada. Doktor Glatter soovitab pohmelli taltsutamiseks hoopiski süüa-juua alljärgnevat kuut asja.

Banaan

Üks parimaid toite, mida pohmelliga süüa. Hea kerge seedida ja lisaks annab kehale tagasi kaaliumi, mis juues kaotsi läinud.

Datlid

Kui banaanid ei sobi, siis proovi datleid. Lisaks kaaliumile annavad kehale suhkru näol energiat.

Röstsai meega

Kerge seedida, tõstab veresuhkru taset ja aitab nii vähendada peavalu.

Munad

Aminohape tsüsteiin aitab lagundada atsetüülaldehüüdi ehk seda alkoholi lagundamise kõrvalprodukti, mis tekitab peavalu ja iiveldust.

Foto: Pixabay

Kaerahelbed

Tõstavad kehas B-vitamiini, kaltsiumi ja magneesiumi taset, on kerged seedida ja head peavalu leevendamiseks.

Vesi

Alkohol viib diureetikumina kehast vee välja ja see tuleb kindlasti asendada, sest dehüdratsioon ongi peamine pohmellivaevuste põhjus.

Pedialyte

Sellenimelist vedelikku kasutatakse nii lastel kui täiskasvanutel pärast oksendamist või kõhulahtisust selleks, et taastada keha toitainevarusid ja elektrolüütide taset.

Kui koduapteegis sellist USA patentvedelikku ei müüda, siis ei tee ilmselt kahju ka paari glükoositableti närimine ja hea kogus mineraalvett.