Banoffeʹi pirukasFoto: Jaan Heinmaa
Inglise ja Iiri köök
20. aprill 2015, 02:08

Banoffeʹi kook

Banaanidest, vahukoorest ja iirisest valmistatud kook on fantastiline kooslus heast ja paremast. Kasutada võib ka küpsistest või ka muretainast põhja. Šokolaaditükke sisaldavate küpsistega põhi kipub küll murenema, aga maitse tuleb imehea. Vahukoorele pole suhkrut lisada vaja, sest kook on piisavalt magus.

Koostisosad
PÕHI
70 g või
300 g kaeraküpsised šokolaadiga
TÄIDIS
100 g või
360 g kondenspiima (magusat)
PEALE
4 dl rõõsk koor 35%
5 tk banaan
1 tl sidrunimahl
25 g jämedalt tükeldatud tume šokolaad

Valmistamine
1. Sulata või. Tükelda ja purusta küpsised, sega sulatatud võiga. Pane puru 23 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele ning suru tihedalt kokku. Pane 30 minutiks külmkappi.
2. Täidiseks sulata või ja sega juurde kondenspiim. Kuumuta segades, kuni või ära sulab ja kuni segu hakkab tasa keema. Keeda umbes 3 minutit, kuni segu muutub karamellpruuniks. Tõsta põhjale ja tasanda. Jahuta vähemalt 1 tund (või üleöö).
3. Vahetult enne serveerimist löö vahukoor pehmete tippudega vahuks. Lõika 4 banaanist diagonaalsed lõigud ja lao pooled neist põhjale. Sega ülejäänud vahukoorega ja tõsta põhjale. Viiluta ülejäänud banaanid ja nirista peale sidrunimahl, sega kergelt läbi. Tõsta kaunistuseks tordile, suru kergelt kreemi sisse. Kaunista tort šokolaadiga.