Sunday Roast ehk pühapäevapraadFoto: Jaan Heinmaa
Inglise ja Iiri köök
20. aprill 2015, 03:04

Sunday Roast ehk pühapäevapraad

Pühapäeva pärastlõunal koguneb inglise pere ühisele lõunasöögile. Seal tuuakse lauale traditsiooniline praad, mille võib küpsetada eri lihadest, aga juurde pakutakse ikka ahjujuurvilju, rooskapsaid, herneid ning kastet. Ja muidugi lisandub kuulus Yorkshire puding. Soovitud küpsusastme saavutamiseks on mugav kasutada lihatermomeetrit.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
1 tund 15 minutit + 4–4,5 tundi ahjus

Koostisosad
YORKSHIRE PUDING
4.5 dl piim
4 tk muna
4 dl nisujahu
2 spl �li
VEISEPRAAD JA KASTE
3 kg veisepraad
sool
must pipar
2 spl nisujahu
3 dl punane vein
4 tk küüslauguküüs
0.5 dl �li
AHJUVILJAD
1.5 kg kartulid
600 g porgandid
600 g pastinaak
1 dl nisujahu
sool
must pipar
MÄDARÕIKAKREEM
2 dl rõõsk koor 35%
0.5 dl mädarõigas
1 tl valge veini äädikas
sool
valge pipar
ROOSKAPSAD JA HERNED
1.2 kg rooskapsad
sool
3 spl või
1 kg külmutatud herned

Valmistamine
1. Mikserda piim, munad, jahu ja 2 tl soola ühtlaseks tainaks. Või klopi muna, jahu ja sool, klopi hulka piim. Jäta seisma, jätka 3–4 tunni pärast.
2. Kuumuta ahi 165–170 kraadini. Purusta küüslauk ja sega õliga. Pane liha ahjuvormi, maitsesta soola ja pipraga, määri kokku küüslauguõliga. Kui soovid rare ehk seest toorest liha, küpseta, kuni sisetemperatuur tõuseb 48–49 kraadini, medium rare ehk keskmiselt toore liha saamiseks 54–55 kraadini ning medium ehk keskmiselt läbiküpsenud liha puhul 60 kraadini, u 3–3,5 tundi. Lase lihal vähemalt 15 minutit fooliumi all seista.
3. Koori köögiviljad, lõika pooleks ja siis pikuti neljaks. Pane külma soolaka veega täidetud potti ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja hauta 10 minutit. Nõruta, kuid jäta 3 dl keeduvett alles.
4. Vahusta koor pehmete tippudega vahuks, sega hulka mädarõigas ja äädikas, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta serveerimisnõusse ja pane laualepanekuni külmkappi. Kreemi võid umbes tund aega varem valmis teha.
5. Tõsta praad ahjust ja kata fooliumiga. Suurenda ahju temperatuuri 230 kraadini. Kalla praeleem ahjuvormist kastrulisse. 1 dl praeleent jäta ahjuvormi kuumenema. Mõõda laia kaussi jahu, sool ja pipar. Tõsta sinna ka köögiviljad, sega jahuga läbi. Võta vorm ahjust ja pane sinna jahused köögiviljad. Sega leemega läbi. Tõsta vorm ahju ja küpseta 30–40 minutit, kuni köögiviljad on kuldsed.
6. Võta 16 vormi (nt muffnivormi) ja pane igaühesse 0,5 tl praeleent. Tõsta vormid 200- kraadisesse ahju kuuma. Sega tainas läbi ja tõsta kuumadesse vormidesse. Pane vormid uuesti ahju ja küpseta 20–25 minutit.
7. Pane kastrul koos praeleemega pliidile ja kuumuta keemiseni. Lisa jahu ja kuumuta segades, kuni see pruunistub, u 1 minut. Lisa vein ja keeda, kuni kaste väheneb poole võrra, u 8 minutit. Lisa köögiviljade keeduvesi ja keeda veel 3–4 minutit, maitsesta soola-pipraga ja hoia soojas.
8. Pane rooskapsad soolaga maitsestatud külma vette ja kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja ja keeda pehmeks, u 10 minutit. Keeda herneid soolakas vees 3 - 8 minutit.
9. Lõika liha õhukesteks viiludeks ja serveeri ahjujuurviljade, rooskapsaste ja hernestega, veinikastme ja mädarõikakreemi ning Yorkshire pudinguga.