Oliivid ja oliiviõli annavad kehale märksa kasulikumaid rasvu kui seapekk. Foto: Pixabay
Toiduuudised
22. november 2018, 18:58

PEKID PÕLEMA: 10 tervislikku rasva-allikat, millega võidelda keharasva vastu

Ketogeense dieedi harrastajad viskavad oma menüüst välja suurema osa süsivesikutest ning sunnivad keha energiat omastama olemasolevatest ja juurdetangitavatest rasvadest. Sugugi mitte kõik rasvad pole pahad ja kahjulikud: tervisespetsialistid soovitavad tarbida monoküllastumata ja polüküllastumata rasvu. Need alandavad halva kolesterooli ehk LDL-kolesterooli taset, hoiavad aju ja rakud tervena ning võivad isegi aidata kõhupekist lahti saada. Men’s Health soovitab rikastada igapäevast menüüd kümme hea ja tervisliku rasva-allikaga.

1. Ekstra-neitsioliiviõli

Hea südamele, aga lisaks sisaldab polüfenoole, mis vähendavad vähki ja teistesse kroonilistesse haigustesse jäämise riski ning soodustavad seedimist.

2. Parapähklid

Pähklid sisaldavad teistest toitudest rohkem mineraale ja parapähklites leidub sealjuures ohtralt seleeni, mis aitab kaasa immuunsüsteemi ja kilpnäärme tööle.

3. Kõrvitsaseemned

Üks parimaid magneesiumiallikaid: see hoiab veresuhkru ja vererõhu taset ning aitab kaasa ka lihaste toimimisele.

4. Värvohaka- ehk saflooriõli

Et saada rohkem kehale väga olulist linoolhapet, soovitatakse toidutegemisel kasutada pooleks ekstra-neitsioliiviõli ja värvohakaõli.

5. Avokaado

Võimas küllastumata rasvhapete allikas, tõstab hea ja langetab halva kolesterooli taset. Lisaks sisaldab palju kiudaineid ja kaaliumi.

6. Linaseemned

Suurepärane omega-3 rasvahapete allikas ka neile, kes kala ei armasta. Põletikuvastane toime.

7. Sardiinid

Omega-3 rasvhapped ja korralik ports D-vitamiini. See viimane aitab kehal kaltsiumi omastada ning luid ja hambaid tervena hoida ning ühtlasi toetab immuunsüsteemi.

8. Oliivid

Küllastumata rasvad ja kiudained, mõlemad kaitsevad südant.

9. Kreeka pähklid

Veel üks hea omega-3 rasvhapete allikas, lisaks ka kiudainete ja valkude ammutamise toit. Aitavad ära hoida veresuhkru kõikumist.

10. Mandlid ja mandlivõi

Mandlitest saab kenasti E-vitamiini ehk keharakkude kahjustusi vältivat antioksüdanti. Mandlivõid saab lisada näiteks smuutile, kaerahelbepudrule või puuviljasegule.