Esimesel päeval valmib kõrvitsapüreesuppFoto: Laura Strandberg
Toiduuudised
19. november 2018, 14:51

Toit kolmeks päevaks: kõrvitsa püreesupp, kana-kõrvitsakarri ja karri köögiviljadega

Kõrvits on sügisel väärt tooraine, milles süüa teha: vitamiinirikas, maitsev, taljesõbralik ja tuleb loodetavasti tasuta su koduaiast. Seekord pakume kolmel päeval valmivaid roogasid, mis kindlasti avardab kogu pere maitsemeeli.Esimesel päeval

Kõrvitsaspüreesupp
See on klassikaline mõnusalt soojendab sügisesupp. Retsepti järgi tuleb see pisut vürtsikas, kuid saad seda oma pere harjumuste järgi sobivamaks muuta.

Vaja läheb:
2 suurt sibulat
3-4 küüslauguküünt
jupp tšillit
4 porgandit
1,8 kg puhastatud kõrvitsat
1,5 l köögiviljapuljongit
oliiviõli praadimiseks
soola ja pipart
veidi Kreeka jogurtit ja kõrvitsaseemneid

Keeda suppi nii:
1. Koori sibul ja küüslauk ning haki peeneks. Kuumuta sibulat suure poti põhjas kuumas oliiviõlis ja kui see on kuldne, lisa sekka ka küüslauk ja peeneks hakitud tšilli. Kuumuta vürtse mõni minut.
2. Lisa kooritult ja tükeldatult potti ka porgandid ja kõrvits ning kalla üle puljongiga. Lase puljongil podisena keemiseni, alanda kuumust ning keeda kõrvits- ja porgandtükid keskmisel tulel pehmeks.
3. Lase keedusel veidi jahtuda ja püreesta segu sau- või kannmikseriga kreemjaks. Serveeri suppi koos röstitud kõrvitsaseemnete ja tõrtsu Kreeka jogurtiga!

Tee nii! Pane umbes 1 liiter suppi kõrvale, jahuta korralikult ja sule õhukindlalt, et järgmisel päeval sellest karrit teha! Jäta homseks alles ka üle jäänud Kreeka jogurt.

Teisel päeval

Kana-kõrvitsakarri
Lihtsa mekiga karri on just paras, et Aasia roogadega algust teha. Sinu õnneks valmib see ka lihtsalt ja kiirelt, sest maitsekas supp on sul kastmepõhjaks juba eilsest valmis.

Vajad juurde:
2 sibulat
3 küüslauguküünt
700 g kanakintsuliha
800 g purustatud tomateid
400 g Kreeka jogurtit
700 g küpsetatud kõrvitsat
2,5 spl garam masalat
värsket peterselli
õli praadimiseks
soola ja pipart
oma pere lemmikriisi

Valmista karrit nii:
1. Haki sibul ja küüslauk peeneks ning tõsta pannile kuuma oliiviõli sisse. Samal ajal tükelda kana ja tõsta seegi pannile pruunistuma. Soovi korral pane pannile ka peotäis India pähkleid.
2. Lisa hulka purustatud tomatid, sool-pipar ja garam masala pulber. Nüüd on õige aeg ka riis keema panna.
3. Lase kastmel keema tõusta, alanda siis kuumust ning lase toidul aeg-ajalt segades 15 minutit podiseda.
4. Sega kana ja tomati sekka jogurt, kalla juurde eilne supp ning kuumuta kastet veel 5 minutit. Vahetult enne valmimist sega kastmesse hakitult ka värske petersell.

Tee nii! Söö täna pool kogusest riisiga. Teine pool karrist jäta homseks retseptiks!

Kolmandal päeval

Karri köögiviljadega
Eelmisel päeval valmis tehtud karri maitseb sama hästi järgmisel päeval ka köögiviljadega, näiteks kartulite, bataadi, porgandite, paprikate ja miks mitte ka röstitud peediga!

Vajad juurde:
1-1,5 kg meelepäraseid köögivilju
soola ja pipart
õli küpsetamiseks

Rösti köögivilju karri juurde nii:
1. Koori ja tükelda juurviljad.
2. Tõsta juurikad ahjupannile, piserda üle õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta köögivilju 200kraadises ahjus, kuni need on seest pehmed ja pealt kuldsed.
3. Samal ajal soojenda pannil üles eilne kaste ja serveeri koos kuldse jumega juurikatega!