Kihiline leivamagustoit on lihtne ja maitsevFoto: LAURA STRANDBERG
Toiduuudised
17. november 2018, 18:39

Läti 100: Läti peolaual ei puudu pekiga oad ega kihiline leivamagustoit

Naabrite suurpidupäev on justkui meiegi oma – ühisel juubeliaastal tekkiv rõõm kutsub uurima, mille täpsemaga katavad üleaedsed oma pidulauda. Uurisime kahelt Eestis elavalt lätlannalt, millised on Läti põhilised piduroad.

Klaasikunstnik Laura Šmideberga rääkis, kuidas juubeliaastal on traditsiooniliste toitude kõrval võtnud koha sisse ka kõikvõimalikud lipuvärvides road. Läti lipp, mis on üks maailma vanimaid riigilipuna kasutatavaid, annab inspiratsiooni seadmaks lauale näiteks tomati ja mozarella viile, toorjuustukooki jõhvikatega või kihilist salatit.
Kindlaks kujunenud pidupäevatoitudeks on neil aga suitsupekipirukad. Toitvad toidud on hinnatud ka jõuludel – siis pakutakse suuri ube pekiga. Need on lausa nii haruldased, et sobivat toorainet Eestis ei müüdagi ja see tuleb tuua kohale Lätist.
Nii Laura kui Eestis elav vandetõlk Dita Lince teavad, et üks asi on neil ühine – mitte kunagi ei puudu laualt kartulisalat! Dita jagab Nipiraamatu lugejatega ka lätlaste pidupäeva magustoiduretsepti, mida nende pereski tavatsetakse valmistada.

Kihiline leivamagustoit

Vaja läheb:
200 g kuivatatud leiba
300 g suhkruga vahustatud vahukoort
300 g pohlamoosi (või muud hapukat moosi)

Tee leivamagustoit nii:
1. Peenesta kuivatatud leib hakklihamasinas. Leiva asemel võid kasutada ka valmis riivleiba.
2. Vahusta vahukoor suhkruga.
3. Pane klaasist magustoidukaussi üks kiht vahukoort, siis üks õhem kiht leivapuru ja seejärel üks kiht moosi. Jätka, kuni kauss on täis. Mida õhulisemad on kihid, seda mahlasem tuleb magustoit. Jäta viimaseks kihiks vahukoor.
4. Kaunista magustoit jahvatatud kaneeli ja värskete marjadega. Enne serveerimist hoia magustoitu veidi aega külmas.