Mardid toovad õnne majja.Foto: Andres Treial, zoomfoto.ee
Tee ise
9. november 2021, 06:00

Need 5 tegevust toovad mardipäeval õnne majja! (4)

Mardisandid ei ole kellelegi võõrad, kuid tegelikult tuntakse ainult nendega seotud kombestiku pinnapealset osa – unustatud on mardipäeva tähendus ja martide tegelik roll. Mardisandid on teispoolsusest, üle viie vikerkaare, läbi soo ja rabade tulnud õnne toojad. Kuidas sa siis jätad oma õnne ukse taha seisma ja ta tagasi saadad?

Luba mardid tuppa

Kogu õnnetsükkel hakkab pihta ikka martide sisse lubamisest. Marte on peetud enam põlluõnne toojateks – mis see tänapäeval muudki ole, kui et tööpõldki võiks kõigil olla saagirohke! Kui sa veel kahtled selle mõttekuses, siis tea, et mardisantidel on lubatud korda saata nii mõnigi vingerpuss, kui kodus olev pererahvas neid palumisest hoolimata sisse ei luba. Kes siis tahaks, et ta uks puuriidaga kinni laotaks või mardisant sajataks: „Et su kodu jääks kopitama!“ Mardisant on õnne pant!

Korrasta toad, valmista road

Kui eestlaselt küsida, miks ta mingit kommet järgib või midagi teeb, siis ei oskavat ta sellele vastata – aga tegemata ka ei julge jätta! Sestap tasub hea õnne lootuses mardisantide tulekuks ka kodu korda seada, toit valmistada, näidata ette kõikvõimalikud oskused ning nimetada aasta jooksul tehtud töid. Ole valmis vastama martide küsimustetulvale: kas autol talverehvid vahetatud, küttepuud varutud, hoidised tehtud, käed pestud? Kuuldavasti saavat eitava vastuse puhul lausa vitsaga mööda sääri! Nii et hea õnn on ikka kiitus ja eeskujulik ettenäitamine. Ja kui mardikaru tahab perenaisega tantsida, siis seda peab ta ka saama!

Lase end vitsutada

Pimeda sügise okste kriiksudes hiilivad ligi ka külmetushaigused ja viirused. Kes lisaks küüslaugule ja meele profülaktika mõttes lisa soovib anda, lasku mardisandil end vitsutada. Sopsutamine toob pererahvale tervist ja ravib kiiremini terveks!

Võta vastu sissevisatud kupatus

Nii mõnigi mõtleb õudusega, et viimane asi, mida ta vajab, on herneid, ube ja viljateri täis visatud toapõrand. Aga lausa vastupidi – see peakski olema mardipäeva peamine eesmärk, sest õnne visates on mardid varmad jagama ka sõnalisi soove: laudatäis lambaid, uued kuued, viied viinad, kuued kosjad...

Ole helde

Kes ei teaks, et mardi varbad valutavad ja küüned külmetavad!? Nii kulub neile teemoonaks kaasa head-paremat: riideesemeid soojendamiseks, toitu kõhutäiteks, vöö mardikardu taltsutamiseks, määret saabaste kriuksumise vastu... Kas aga teadsid, et martidele võib anda ka metallraha ehk õnnemünte? Usuti, et raha andjal ja saajal kasvavad siis terved hambad, mis sama tugevad kui saadud metallmünt!